Konst är en naturlig del av Fisksätra

31 OKTOBER 2018

För oss är kulturen viktig. Vi vill att man som hyresgäst hos Stena Fastigheter ska få hela upplevelsen i boendet, där konst är en naturlig del. Det finns även ett arv från ägarfamiljen som har satsat på konst i många år.

De konstnärliga gestaltningarna är en unik del av Fisksätra, och fungerar ibland som mötesplatser. De stimulerar till samtal och reflektion för boende och besökare i alla åldrar och från olika kulturer. Gestaltningarna förhåller sig till Fisksätras miljö och arkitektur och bidrar till platsens identitet på ett nytänkande sätt. Gå en konstrunda i dina och andras kvarter.

Arkitektra Skulpturum
Aluminiumskulpturen Arkitektra Skulpturum skapades av konstnär Bertil Herlow Svensson 1976. Bertil Herlow Svensson (1929 – 2012) växte upp i Skåne, gick till sjöss som ung och utförde inredningssnickerier på lyxyachter. Han vidareutbildade sig och arbetade som slöjdlärare innan han slog igenom som konstnär som 35-åring.
Det åtta meter höga verket står vid Fisksätra Allé och har blivit ett kännetecken för Fisksätra. Finns bla i Fisksätra scoutkårs logga >>>

Fisksätra II
Längs med Fisksätra Allé hittar du Henry Gustafsson och Ilhan Komans konstverk i svart järn. Det invigdes 1975 och illustrerar ett fisknät med fiskar, vattenväxter och människoansikten. Här finns även en gammal cykel. Sätt dig ned på någon av bänkarna bakom och betrakta en stund.
Henry Gustafsson (1943 – 2005) arbetade med träsnideri, teckning, oljemålning och offentliga utsmyckningar.
Ilhan Koman (1921 – 1986) växte upp i Turkiet och utbildade sig på Académie Julien och École de Louvre i Paris. 1958 flyttade han till Sverige och blev lärare på Konstfack i Stockholm, där han undervisade fram till sin bortgång.

Noorsken
Gatukonstnären Andreas Bloms konstverk heter Noorsken, noor från arabiskans ljus, kombinerat med svenskans sken. Han har klätt gångtunneln med metallskivor med bilder från Fisksätras mönsterarkiv och från boende i området. Ett ljussken skapar trygghet och välkomnar dig in i tunneln. Här finns massor av olika mönster att upptäcka. Tunneln som tidigare varit mörk mitt på blanka dagen är nu varm, ljus och trygg. Även mitt i natten.
Mer om Andreas Blom >>>

Virkad bro
Tina Frausins konstverk Virkad bro är det första man ser när man kommer till Fisksätra centrum, vare sig du kommer med bil eller tåg. Garngrafitti och ett spetsmönster på en plastduk har inspirerat konstnären Tina Frausin till gestaltningen som invigdes 2018. Den rosa färgen på mönstren hämtades från tyget på stolarna i kyrkan, som fungerar som en central plats i Fisksätra. Tina Frausin föddes 1966 i Stockholm men lever och verkar numera i Göteborg. Läs mer >>>

Vår sol
Lehna Edwall och Susanne Rolf har skapat den storslagna fontänen Vår sol med forsande vatten som glittrar i solens strålar. En naturlig mötesplats att vila sig vid mitt på Fisksätra torg. Ett indirekt solljus lyser på fontänens vatten med hjälp av två speglar på centrumbyggnadens vägg. Speglarna följer solens gång dygnets alla timmar under årets alla dagar och sprider ljus till Fisksätraborna.
Mer om Lehna Edwall >>>
Mer om Susanne Rolf >>>

Vägvisare

Konstnärsduon WiklundWiklund har ägnat ett decennium åt att samverka om gestaltning med de boende i Fisksätra. Den avslutande gestaltningen invigdes i november 2017. Gatunamnsskyltar har placerats på husens gavlar och i området.

Mer om WiklundWiklund >>>