Ny utställning om Barbie 60 år

11 MARS

Missa inte utställningen om Barbiedockans ursprung, utveckling och historia som just nu pågår i det snart 40-åriga Leksaksmuseet vid Saltsjö Pir.

Många påstår att Barbie varit lika älskad som ifrågasatt. Förmodligen har hon varit mer älskad än hatad, av alla miljoner flickor som haft en personlig relation med sin Barbiedocka. Kanske projicerat en del av sina egna drömmar på sin älskade Barbie – om kläder, frisyrer, yrken och identitet.

Den smala dockan har anklagats för allt från att orsaka anorexi och kroppskomplex hos unga. Många samlare hävdar istället bestämt att Barbie är feminist: ”Hon har alltid tjänat sina egna pengar och ägt sina egna boenden. Barbie har haft en rad olika jobb (mer än 120 st genom åren), däremot har hon aldrig varit hemmafru. Barbie var den första kvinnan i rymden. Hon var dessutom den första kvinnan som kandiderade till presidentposten i USA”.

Idag finns Barbie med flera olika hud- och hårfärger och kroppsstorlekar: kurvig, liten och lång. I slutet av sjuttiotalet kom de första svarta och latinamerikanska Barbiedockorna.

Leksaksmuseet hittar du i Saltsjö Pir i Fisksätra. Utställningen pågår från den 9 mars till den 22 maj.

Foto: LG Nilsson