Alaa

Jag vill bli läkare

I Uppsala möter vi 19-åriga Alaa. Hon har vuxit upp i Gaza, Palestina men bor numera med sin familj i ett av våra kvarter.

– Jag vill bli läkare, och så fort ansökan drar igång kommer jag söka till läkarprogrammet.

Alaa är uppvuxen i Gaza och kom till Sverige 2013, och när vi träffar henne berättar hon om konsekvenser av konflikten i området, där man upplevt återkommande krig. Det är de erfarenheterna som har fått henne att vilja bli läkare - så att hon en dag ska kunna hjälpa människor i utsatta situationer. 

– Jag kommer från en plats där det är krig, och det finns ett stort behov av läkare. Just nu befinner jag mig i en privilegierad situation där jag kan utbilda mig till läkare. Jag vill göra det bästa av situationen, och utbilda mig, så jag kan hjälpa människor i framtiden.

Ett mål i livet är att få färre människor att gå igenom hemska upplevelser berättar hon.

– Det är mycket jag vill ändra i världen, jag vill att alla ska ha mat på sitt bord. Det är alldeles för många människor från mitt land som kämpar med det. Det är därför jag vill få ett välbetalt jobb, då får jag en större möjlighet att hjälpa människor både ekonomiskt och med min kunskap.

När Alaa är färdigutbildad vill hon åka till Gaza för att jobba där delar av året.

– Eftersom man har betald semester här vill jag i framtiden åka till Gaza under semestern och jobba gratis. Då kommer jag ha möjligheten att betala för mig själv, ge pengar till välgörenhet och hjälpa människor samtidigt. Det vill jag göra en dag.

Det är mycket jag vill ändra i världen, jag vill att alla ska ha mat på sitt bord. Det är alldeles för många människor från mitt land som kämpar med det. Det är därför jag vill få ett välbetalt jobb, då får jag en större möjlighet att hjälpa människor både ekonomiskt och med min kunskap.