Mirtill

Jag vill jobba med hållbarhetsfrågor

I Vårberg i sydvästra Stockholm träffar vi Mirtill, 21 år. Hon är inne på sitt fjärde år som sommarjobbare hos Stena Fastigheter, och till vardags pluggar hon på universitet.

– Jag pluggar turismprogrammet med inriktning sociologi. Dels för att jag är fascinerad av språk, dels för att jag vill jobba med något inom turism och hållbarhet. Jag tycker om att kommunicera med människor på olika språk, och jag vill använda mina språkkunskaper för att på så sätt lära känna och förstå andra kulturer.

Hon möter en del fördomar kring hennes studier och att turismprogrammet skulle handla om ”all inclusive”, men så är inte fallet berättar hon.

– Man kan till exempel bli destinationsutvecklare, guide eller volontärer och hjälpa människor. Det är ett brett program, men själv vill jag arbeta med hållbarhetsfrågor.

På fritiden läser Mirtill böcker i olika genrer och gärna på olika språk, för att på så sätt utvecklas och lära sig ännu mer.

– Jag planerar inte mitt liv i detalj, men just nu när jag blir klar med min utbildning vill jag hitta ett jobb som jag brinner för. Jag är en nyfiken person så det finns ingen speciell bransch jag behöver hålla mig till. Det viktigaste är att få jobba med hållbarhetsfrågor.

För att nå sina mål tror Mirtill på att ta små steg, och skaffa sig erfarenheter. En del i den resan är att nästa år söka jobb som arbetsledare för sommarjobbarna på Stena Fastigheter.

Jag planerar inte mitt liv i detalj, men just nu när jag blir klar med min utbildning vill jag hitta ett jobb som jag brinner för. Det viktigaste är att få jobba med hållbarhetsfrågor.