Ungdomar i Bredäng startade Ung Arena

2015 fick några ungdomar i Bredäng en idé. De ville starta en förening med målet att visa upp Bredängs alla positiva förebilder och stärka människorna i området. Sedan dess har det gått i raketfart. Nu arbetar de med läxhjälp, trygghetsvandringar och de har skapat en helt egen dag: Bredängsdagen.

Initiativet är taget av ungdomarna själva. Och de är också de unga som utför jobbet ute i bostadsområdet.

Robin Augün, projektledare och en av initativtagarna till Ung Arena.


Granne med Mälaren och insprängd i vacker blandskog hittar vi Bredäng. I området, som främst har flerfamiljshus men också småhus, bor det nästan 11 000 personer och Stena Fastigheter har drygt 700 lägenheter. För den som vill ta sig till Stockholm city tar det 20 minuter med tunnelbana från Bredängs centrum. Ett centrum som ligger Robin Augün varmt om hjärtat.

– Det är en samlingspunkt för människorna i området. Det jag älskar med Bredäng är gemenskapen där vi tillsammans har skapat en sammanhållning där vi hjälper, känner och bryr oss om varandra. Går jag till centrum för att köpa mjölk så slutar det med att jag träffar någon jag känner, vi blir två, tre eller tio personer och så kollar jag på klockan och så har tre timmar gått.

Från idé till handling
Robin och hans vänner hade stora visioner och idéer 2015 men de hade inga pengar eller en lokal där de kunde träffas och bygga vidare på sina drömmar. Då kom föreningen i kontakt med Sarah Pettersson som arbetar som relationsförvaltare på Stena Fastigheter Stockholm.  

– Sarah Petterson var den första som trodde på oss och vår idé. Det räckte med ett telefonsamtal och ett möte med henne. Sedan gick det snabbt, och vi hade det vi behövde för att starta och driva den här föreningen. Och mycket har hänt sedan dess, säger Robin.

Samverkan med Stena Fastigheter
I rollen som relationsförvaltare arbetar Sarah Petterssonför att vi ska ha bostadsområden där människor känner sig trygga och trivs. Men hon gör det inte ensam utan tillsammans med övrig personal på Stena Fastigheter och i samverkan med andra lokala aktörer. Och för Stena Fastigheter var det en självklarhet att vara med och stödja och samarbeta med Ung Arena.

– Medlemmarna i Ung Arena har ett enormt engagemang för att skapa ett trivsamt och tryggt Bredäng. Något som är viktigt för oss som fastighetsägare. Verksamheten bidrar också till ökad stolthet och sammanhållning. Dessutom får ungdomarna som engagerar sig i Ung Arena självförtroende att skapa egna aktiviteter i området och projektleda dessa. Det gör att de får en plats att växa och utvecklas. Och samtidigt ge tillbaka till sitt bostadsområde, säger Sarah Pettersson.

 

Från bingo för pensionärer till samtal om mental hälsa
I källaren till ett av Stena Fastigheters bostadshus hittar vi Ung Arena. Konrad, Kevy, Samir, Daniel, Melina, Kalab och Eren har satt sig i en soffa och Robin läser upp kvällens agenda som han har skrivit ner på ett papper. Bland punkterna står samarbete med Röda Korset och utvärdering av Bredängsdagen – en dag med aktiviteter i festivalens tecken där unga och gamla träffas och kan lära känna varandra.

– Vårt mål är att det här blir ett årligt återkommande evenemang för alla åldrar, säger Robin.

Med sitt engagemang vill medlemmarna i Ung Arena bland annat hjälpa ungdomar att fokusera på sina studier, lyfta lokala förebilder och bidra till att ungdomar kommer i jobb. De organiserar också tjej- och killgrupper där deltagarna får möjlighet att prata om saker som berör dem själva, som till exempel mental hälsa. Föreningen arbetar dessutom för att stärka gemenskapen mellan unga och äldre i Bredäng. Därför arrangeras bland annat bingokvällar tillsammans med pensionärer.

 

För att skapa förändring krävs det i många fall inte så mycket tid och energi som många tror. Ju fler vi är som engagerar oss, desto mindre tid behöver den enskilde lägga ner. Jag själv jobbar i och för sig väldigt mycket med det här. Men det ger mig mer energi än vad det tar.

Robin, Ung Arena