Sveriges finaste miljörum

Alex Ostrovskiy arbetar som fastighetsvärd på Södervärn i Malmö. Hans arbetskvarter ligger granne med Möllevångstorget där det ständigt är människor i rörelse, på dagen med dess torghandel och på kvällen med sitt krog- och restaurangliv. I fastigheten där Alex jobbar fanns tidigare ett miljöhus ute på gården. Ett miljöhus som hade mer att önska. Då kom Alex med en idé!

- Jag såg att det fanns ett annat utrymme i källaren som vi skulle kunna göra om. Tidigare hade vi miljörummet ute på gården vilket bidrog till stora problem med råttor och missnöjda hyresgäster. Men jag ville göra det lite annorlunda. Jag ville att det nya miljörummet skulle vara som ett rum att komma hem till, säger Alex Ostrovskiy, fastighetsvärd.

Sagt och gjort. Alex tog sin idé till sina chefer, men det var inte hejarop från början. Det fanns redan andra planer på att göra om miljörummet på den plats där det dåvarande redan stod. Men till slut så togs beslut att satsa på Alex idé, vilket alla inblandade i dag är mycket nöjda med. 

- Det är glädjande att se resultatet i årets kundundersökning. Nästan 85 procent av de som svarade i fastigheten är nöjda i kategorin ”rent och snygg”. Den siffran var bara drygt 44 procent i vår förra undersökning. Det tidigare resultat fick oss att lägga extra kraft på förbättringar. Alex idé, och det arbete som han och kollegorna har genomfört har bidragit till den här positiva utvecklingen, säger Jörgen Klementsson, förvaltare Malmö.

Det ska kännas lite som att komma hem
Arbetet med det nya miljörummet påbörjades i februari i år. Alex tanke var - att om det känns hemtrevligt - så kommer alla att vilja fortsätta att ha det rent och snyggt omkring sig.
 
- Jag och mina närmsta kollegor ville använda oss av alla sinnen när vi gjorde om det nya utrymmet. Vi ville ha en plats som luktade gott, var rent och snyggt och att hyresgästerna skulle mötas av trevliga ljud när de kom in. Därför köpte vi luftdoftare, fixade ventilationen och så köpte vi en liten högtalare som spelar upp fågelkvitter och andra ljud från naturen, till exempel vågskvalp. För att få det riktigt hemtrevligt åkte jag och en kollega till ett byggföretag där vi hittade en del dyra tavlor, som sedan visade sig vara på rea. En riktig bonus, säger Alex och skrattar åt minnet. 

När Alex är på plats i miljörummet för att se till att allt ser bra ut dröjer det inte länge innan beröm hörs från en av hyresgästerna.

- Det här måste vara Sveriges finaste miljörum, med fågelsång, blommor och tavlor. Det är nymålat och det är rent och snyggt, säger Birgitta Bjerring, hyresgäst och ger Alex äran för det fina resultatet.

Samarbete med kollegorna
På väggarna och pelarna i det nya miljörummet finns det också handmålade fåglar och blad som målats av Alex fastighetsvärdskollega Peter Prahl.

- Det var ett bra samarbete i vårt arbetslag. Man måste lyssna och fråga, alla har sina starka sidor och använder vi dem blir det ett bra resultat. Jag uppskattar att mina kollegor hjälpte mig på vägen. När jag kom från Ryssland till Sverige för kärlekens skull för sex år sedan tappade jag under en period mitt självförtroende. Men jag har haft mina kollegor som stöttat mig. Och nu när jag känner att jag lyckats med det här projektet är jag inte rädd för nya utmaningar. Att min idé blev verklighet stärker mig att komma med nya och fler idéer framöver.

alex i miljörummet