Fisksätra

Vackert insprängt mellan skog och hav ligger Fisksätra beläget vid inloppet av Östersjön i Nacka kommun. Till Stockholm tar det cirka 20 minuter med Saltsjöbanan.

Långsiktighet och omtanke

Stena Fastigheter satsar på Fisksätra. Här planeras för nästan 400 nya bostäder, både hyres- och bostadsrätter. Vi utvecklar kvarteren i dialog med våra hyresgäster. Som långsiktig ägare i Fisksätra arbetar vi för att de som bor här ska trivas och känna sig trygga. Redan under 1990-talet påbörjade ett initiativ för ett rent och snyggt Fisksätra där deltagande ungdomar belönades med en skidresa efter insatser att plocka skräp i området, ett initiativ som fortfarande pågår! Resultatet är att klotter är sällsynt i Fisksätra.

Vi samverkar med många lokala aktörer, bland andra Folkets Hus, Källan råd- och stödcenter och Fisksätra IF. För ungdomarna som bor i våra kvarter erbjuder vi sommarjobb. För många blir det ett viktigt första steg in i arbetslivet, och som också bidrar till omtanke om kvarteren.

Att ha en fungerande skola är viktigt för ett bostadsområde. 2019 köpte vi Fisksätraskolan från Nacka kommun, detta efter att skolan under många år haft ett vikande elevunderlag. Vi bygger om skolan och 2021 öppnar skolan igen. Då kommer skolan att drivas av Viktor Rydbergs skolor.

 

FAKTA

Vackert insprängt mellan skog och hav ligger Fisksätra beläget vid inloppet av Östersjön i Nacka kommun. Till Stockholm tar det cirka 20 minuter med Saltsjöbanan.

ANTAL LÄGENHETER
Cirka 2 560
PLANERADE LÄGENHETER 380 hyresrätter och bostadsrätter.
ÖVRIGA STORA SATSNINGAR
Stena Fastigheter tog över Fisksätraskolan 2019 och bygger om den till 2021. En mötesplats för Folkets Hus planeras på parkeringen utanför Fisksätra Centrum.

Ny skola i Fisksätra

Film: I abetet med att ta fram den nya skolan i Fisksätra samarbetar Stena Fastigheter med en av Sveriges främsta skoloperatörer Viktor Rydbergs skolor och en av Sveriges ledande arkitekter Thomas Sandell. Hör dem berätta om visionerna för skolan i Fisksätra i filmen här på webbplatsen.

FAKTA

1700-tal Platsen var jordbruksmark som tillhörde Fisksätra gård, vars huvudbyggnad låg vid nuvarande Harrgatan 15
1970-talet Fisksätra byggdes med cirka 2 600 lägenheter, atriumhus och grändhus
1996 Stena Fastigheter övertar 2 560 lägenheter från det kommunala bostadsbolaget Nackahem, inklusive Fisksätra Centrum
1990-talet Gårdarna omgestaltats
1996 Insatser för att minska nedskräpning och klotter inleds. I dag samarbetar vi med Fisksätra fritidsgård och ungdomar plockar skräp i området. Som belöning bjuds de på en skidresa.
2006 Återvinningsrum ersätter grovsoprum
2008 - 2009 Upprustning av allén        
2008 Startar samarbete Källan råd- och stödcenter
2010 Braxenparken rustas upp och byggs om. Centrumupprustning invändigt.        
2011 Alla tvättstugor moderniseras
2011 - 2012 Förbättrad utomhusbelysning, gårdar och entréer
2011 - 2015 Balkongupprustningar
2014 Öppna kvällsverksamheten i Folkets Hus startar. Vi och Nacka kommun går in som finansiärer.
2014 och framåt "Pluslägenheter", totalrenovering av enskilda lägenheter inklusive stambyte.
2015 Fisksätra Games, samarbete kring fotbollsturnering under sommaren.
2018  Invånarna i Fisksätra röstar fram tre olika konstverk att förädla området, bl a ”Vår Sol” – en fontän på Fisksätra Torg.
2018 - 2019 Komplettering av utebelysning.
2019 Stena Fastigheter köper Fisksätra skola. Skolan byggs om och öppnar 2021. Stiftelsen Viktor Rydbergs driver skolan.
Nu - 2030 Vi förskönar och förtätar Fisksätra med nya bostäder, och utvecklar Fisksätra torg.