Blåljusmatchen

Bygger broar och skapar relationer

Man pratar ofta om ungdomar. Men vi vill skapa ett forum där vi pratar med dem. Genom workshops, trivselvandringar och fotboll får vi möjlighet att lyssna på hur de ser på ett hållbart samhälle. Genom skratt, samtal och fotbollsfintar så blir det även lättare att lära känna och skapa relationer med de vuxna som personer, inte bara som myndighetsmänniskor.

Ett av våra viktigaste initiativ inom Samhällsmatchen är Blåljusmatchen. Det handlar om att bygga broar och skapa relation mellan blåljuspersonal och ungdomar i Stockholms södra förorter. En dialog som vi anser är en förutsättning för att vi ska kunna bygga en hållbar stad.

 

Blåljusmatchen 2022/2023:

Blåljusmatchen är ett årligt inslag i Samhällsmatchens arbete och anordnades nu för femte året i rad. I år medverkade rekordmånga orter från södra Stockholm. Totalt medverkade ungdomar från Bredäng, Sätra, Skärholmen, Vårberg, Skarpnäck, Fisksätra, Nacka, Henriksdal, Älvsjö och Fruängen för att spela en fotbollsmatch tillsammans med poliser, brandmän, ambulanspersonal och personal från oss på Stena Fastigheter Stockholm.

Ett nytt inslag i år var att anordna Pre-games under hösten 2022. Syftet med dessa var skapa fler lokala nedslag och att introducera ungdomarna för konceptet och påbörja relationsbyggandet med Blåljuspersonalen vid ett tidigare skede. Utöver det handlade det om att få ihop det lokala området och skapa en gemenskap.

Fram till den stora matchen på Tele2Arena där vi samlade alla hann vi anordna Pre-games lokalt i Östberga, Fisksätra och Skarpnäck. ​

Att skapa relationer är inget som görs med en handvändning och det vi har gjort med Blåljusmatchen är att skapa långsiktiga och hållbara relationer mellan blåljuspersonal och ungdomar i våra områden. Det har varit mycket givande men framförallt roligt! Att vi detta år har 130 deltagare, vilket dessutom är rekordmånga, blir ett kvitto på att vi gör rätt saker, i rätt tid och på rätt plats.

Sarah Pettersson, ansvarig social hållbarhet/relationsförvaltning på Stena Fastigheter i Stockholm

För oss är Blåljusmatchen ett bevis på att uthållighet och långsiktighet resulterar i goda resultat. Vi som arbetar inom social hållbarhet vet att vi arbetar med långsamma processer som tar tid. I arbetet med Blåljusmatchen ser vi verkligen att relationer mellan de olika aktörerna (och ungdomarna i sig) startas och byggs upp. Vårt arbete är på riktigt och det är oerhört glädjande att se detta fortsätta utvecklas.

Abel Abraham, CSR-ansvarig Hammarby Fotboll

Allt började 2019

Den 20 oktober 2019 arrangerade Samhällsmatchen, tillsammans med oss och Fryshuset, den första Blåljusmatchen på Tele2 Arena.  Ungdomar från Skärholmen fick spela en fotbollsturnering med blåljuspersonal och personal från Stena Fastigheter. Trots ihållande regn den gången fick närmare 70 personer spela fotboll, skratta och bygga relationer till varandra.​ Turneringen var startskottet på en satsning som handlar om att bygga broar mellan blåljuspersonal och ungdomar i Stockholms södra förorter. Och nu är vi inne på femte året.

Fotbollen spelas alltid i god anda, utan glidtacklingar och dagen avslutas alltid med att deltagarna får ta emot en egen fotboll och ett diplom till Champions League-hymnen ekande över Tele2Arena.

För oss på Södertörns brandförsvar så har Blåljusmatchen betytt jättemycket, vi har kunnat skapa relation till de yngre i våra upptagningsområden. Det var även kul att få träffa andra blåljusorganisationer på fotbollsplanen istället för på olycksplatser.

Gashaw Hailu, relationsförvaltare på Stena Fastigheter i Stockholm