En plats att ta plats på

Rijalda, Erjona och Shrin bor på Pilängen i Landskrona. Efter skolan går de bara en kort promenad till grannområdet - där finns nämligen LAB, en plats för skapande, kultur och vänskap.

LAB, som är en förkortning för lärande, arbeta och bo, är en ideell förening finansieras med bidrag från Landskrona stad, flera olika bostadsbolag och med bidrag från fonder och stiftelser. Hit kommer tjejer som går i årskurs 3 till 6 och som bor i närområdet för att träffas och göra saker tillsammans.

Jag brukar spela pingis, pärla och pyssla.

Erjona Miftari som ofta går hit tillsammans med sina vänner Rijalda Tabakovic och Shrin Khodida.

Rijalda berättar att det här ett ställe där de träffar nya vänner och där de kan prata om saker med andra tjejer, utan att killarna tar över.

När man är på LAB så mår man bra. Man är glad och det är roligt.

Rijalda

Om LAB

LAB kan liknas vid ett mini-kulturhus dit tjejer kommer för olika typer av aktiviteter, ofta med kulturinriktning. LAB skapades för att flickor och unga kvinnor ska få ökade möjligheteter till jämställdhet, aktiv delaktighet i samhällslivet och en meningsfull fritid. Verksamheten genomsyras av ett barnrättsperspektiv och de unga deltagarna har själva varit med och skapat och påverkat verksamheten. Under 2019 har även verksamhet, enbart för killar, startar upp.
LAB huserar i en lokal i Koppargården, som ägs av Landskronahem.
Stena Fastigheter stödjer LAB (Lära, arbeta, bo) i Landskrona. På Pilängen och Sandvången i Landskrona, som ligger granne med Koppargården, äger Stena Fastigheter drygt 1 200 lägenheter.

Läs mer om LAB.