Mamma United

Ingenting är omöjligt. Mamma United är en ideell förening som hjälper mammor att påverka sitt eget och sina barns liv till det bättre. De ger också mammor chansen att bli mer integrerade i samhället och att vara en del av ett större sammanhang där ingenting är omöjligt. Detta görs genom utbildning och motivationshöjande samtal som ökar både kunskapsnivå och självkänsla. Vi på Stena Fastigheter bidrar till att mammorna i Fisksätra kostnadsfritt får delta i Mamma Uniteds program och på så sätt kan ge dem dessa verktyg för att öka sin och sina barns hälsa.

I Fisksätra finns det ett behov av att nå just målgruppen kvinnor och tillsammans med Mamma United och Nacka Kommun vill vi verka för ett tryggare och mer inkluderande samhälle.

Vi vill se flera mammor ute och ta plats i samhället!

Jennie Schröderheim, Mamma United koordinator Fisksätra

Intervju med Mamma United och mammorna

Vi fick chansen att vara med på en av deras träffar och prata lite mer med Jennie på Mamma United och några av mammorna som går programmet. På dessa träffar tar de upp olika ämnen som t.ex. hälsa, kulturliv, våld i nära relationer, arbetsmarknad, mödravård och preventivmedel.

Mamma United är ju ingen vanlig ”mammagrupp”.
- Berätta mer om ert program och er metod. Vad är målet och varför fungerar det?

Jennie:
Grunden är en bättre hälsa för hela familjen men framförallt för barnen, detta genom mammorna. Kunskapen blir också förebyggande för att motverka kortare livslängd, lägre utbildning och mer kriminalitet som oftast är ett större problem i vissa områden. Det är också ett nätverk till kvinnorna där vi kan hjälpa till med kunskapsluckor. Vid varje träff finns det en expert på plats eller digitalt som talar om just det ämnet vi diskuterar just den träffen. Tanken är att mammorna kan skapa nya relationer och vänner och på så sätt stötta varandra.
Programmet innebär att vi ses varje tisdag på samma ställe 10 gånger i mindre grupper för ett bättre och tryggare samtalsklimat. Metoden är att vi vid varje träff pratar om ett visst ämne lite mer genomgående så mammorna får mer kött på benen, helt ny kunskap eller att dem förnyar sina kunskaper.
Vi vill också se mammorna ute mer och ta större plats i samhället!

Jag har förstått att dessa träffar skapar en stark sammanhållning mellan er och mammorna och att många uppskattar det ni gör.
- Men hur mäter ni effekterna av programmet och håller ni kontakten med mammorna efter?

Jennie:
Det här är min första grupp som koordinator så jag har inte ännu varit med en grupp hela vägen. Men effekten mäts. Metoden innebär inte att vi succesivt håller kontakten med mammorna efteråt men de nya relationerna mammorna emellan och de nya nätverken visar ju att det fungerar. Sedan erbjuds mammorna även att vara med i vårt ”Mamma United community” med fyra digitala träffar per år.
Effekten mäts av hur de går för grupperna efter och framförallt hur hög efterfrågan är. Ju högre efterfrågan desto fler grupper kan vi hålla i framtiden. Vi utvecklar programmet och lyssnar också på mammorna hela tiden för att säkerställa att vi tar upp rätt ämnen på våra träffar.

Ni tar upp många områden som en nybliven mamma, eller vilken mamma som helst egentligen, skulle vilja ha fått stöd och råd om igenom vissa faser i mammarollen.
- Vilket ämne tycker du är viktigast att förmedla till alla mammor om ni fick välja?

Jennie:
Jag som är ekonom tycker självklart att det är viktigt att man är trygg i sin ekonomi och därför tycker jag just det ämnet är viktigt. Men alla ämnena är lika viktiga och framförallt att man som kvinna lär känna till sin kropp både innan, under och efter en graviditet.

Slutligen.
- Vilka uppmuntrande ord skulle ni säga till en mamma som kanske har det tufft och känner sig ensam eller som bara vill ha lite mer ”kött på benen” i sin mammaroll?

Jennie:
I Sverige är allt möjligt. Var nyfiken, ställ frågor och va med oss!

Mammorna:

- Vilken träff/ämne har gett dig mest hittills eller vilken träff/ämne hoppas du på ska ge dig mest?

Vi vill gå på alla träffar för att alla ämnen är lika viktiga och kompletterar varandra bra. Det är bra att dem tar upp så många olika ämnen då det är väldigt personligt vart man är i livet just nu och vad man behöver stöttning i just nu.

- Märker ni någon skillnad på er själva och er mammaroll efter att ni kommit i kontakt med Mamma United?

Vi har fått mycket ny information, förnyat våra tidigare kunskaper och fått många bra tips på hur och varför vi ska äta bättre och leva mer hälsosamt. Hur allt egentligen hänger ihop med varandra. Vi involverar också våra barn mer som när vi till exempel ska handla så får dem välja flingor men dem måste se till att paketet har en nyckelhålsmärkning. Det tycker dem är kul!

Med tanke på det ni lärt er hittills.
- Vilka uppmuntrande ord skulle ni säga till en mamma som kanske har det tufft och känner sig ensam eller som bara vill ha lite mer ”kött på benen” i sin mammaroll?

Gör det du kan först och börja med hälsan - ta en promenad. Friskluften och motionen gör att du får mycket energi så du mår bättre psykiskt också. Psykisk hälsa är lika viktig som fysisk hälsa. Och kom till Mamma United, träffa andra mammor och var med i en gemenskap och få nya vänner!

Jennie Schröderheim
Jennie Schröderheim

Mamma Uniteds hemsida

Mamma United