Naturlig Hälsa & Utbildning

Förra året påbörjade vi, tillsammans med det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem, ett samarbete med Naturlig Hälsa som höll hälsosamma aktiviteter utomhus i gröna Smedby. Detta blev så pass populärt att vi bestämde oss för att erbjuda samma upplägg även i somras. Varje tisdagskväll under sommaren höll Naturlig Hälsa ibland annat yoga, walkingturer och Shang Ming.

Ställ två frågor till dig själv; Vem är jag? Och vad vill jag? Ha dessa frågor i åtanke i vad du än gör. Vem du är idag och vad du vill göra idag. Agera sen utefter den för att uppnå själsligt, psykiskt och fysiskt välmående.

Maryam Rad, Naturhälsa-inspiratör

Naturhälsa-inspiratörer

Vi har fortsatt samarbetet med Naturlig hälsa & utbildning och bidrog till att de kunde släppa 10 stycken kostnadsfria utbildningsplatser för kvinnor att kunna bli Naturhälsa-inspiratörer, som ett steg i utvecklingen av deras vision FOKUS FRISK KVINNA Community 2021.
Dessa 10 kvinnor är nu färdigutbildade och vi fick chansen att träffa Mariette och Maryam, som gått utbildningen, för att höra vad det innebär att vara Naturhälsa-inspiratör och hur utbildningen förändrade dem.

Påminn dig själv om hur unik du är. Det finns inga gränser och du kan så mycket mer om du tro på dig själv. Skaffa dig nya kunskaper och bli stark i dig själv.

Mariette Mannerström, Naturhälsa-inspiratör

Intervju med Naturhälsa-inspiratörerna

Hälsa innebär många ting, inte bara fysisk hälsa utan minst lika mycket psykisk- och själslig hälsa.
Under två somrar i rad har vi, tillsammans med det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem, samarbetat med Naturlig hälsa & utbildning. De har då genomfört hälsosamma aktiviteter utomhus för kvinnor i Smedby, Upplands Väsby. Det var olika typer av aktiviteter så som yoga, walkingturer och Shang Ming vilket är en träningsmetod med mjuka rörelser som minskar stress, ökar kroppskännedom och gör dig rörligare och smidigare.
Vi har fortsatt samarbetet med Naturlig hälsa & utbildning och bidrog till att dem kunde släppa 10 stycken kostnadsfria utbildningsplatser för kvinnor att kunna bli Naturhälsa-inspiratörer, som ett steg i utvecklingen av deras vision ”Fokus Frisk Community”.
Dessa 10 kvinnor är nu färdigutbildade och vi fick chansen att träffa Mariette och Maryam, som gått utbildningen, för att höra vad det innebär att vara Naturhälsa-inspiratör och hur utbildningen förändrade dem.

- Varför valde ni att bli Naturhälsa-inspiratörer och vad innebär det för er?

Mariette:
Jag känner Eva, grundaren till Naturlig hälsa, och fick frågan om jag ville vara med. Det lät väldigt intressant och var i linje med sådant jag brinner för, vilket gjorde att jag ville vara med. Jag är väldigt intresserad av hälsa generellt och framförallt hur man kan bibehålla sin hälsa. Jag vill ge råd och tips till andra kvinnor och brinner för att lära mig nya saker och att dela med mig av allt jag lärt mig, så att alla ska kunna må bra!
Redan sen början på 90-talet har jag intresserat mig för all typ av hälsa och velat hitta nya saker/metoder som gör så att jag mår bra! Det har jag funnit i denna utbildning och jag har lärt mig vikten av att hälsa inte bara är mat och motion, utan minst lika mycket själsligt och psykiskt.

Jag ville bli hälsoinspiratör för min egen skull och för att utvecklas men också för att kunna dela med mig, bjuda in och inspirera andra till välmående. Jag är och vill fortsätta vara den personen som folk naturligt kommer till för att prata, umgås och ge stärkande inspiration.

Maryam:
Jag håller med Mariette i mycket av det hon säger. Jag har haft många tuffa stunder i livet och kom till Sverige när jag var 15 år vilket var en tuff tid. Jag började därför ställa mig frågan: Vad kan jag göra för att må bra och höja min livskvalité?
Den frågan vill jag att fler ställer sig och jag vill fortsätta bjuda in för att kunna hjälpa andra.

Jag vill framförallt vara en länk över svenska samhället till andra kulturer för att nå ut till fler och hjälpa dem och inspirera dem till vad de kan göra i Sverige, som går i hand med det som de tidigare gjort, för att känna ett värde här i Sverige. Därför kände jag att jag hade något att tillföra gruppen efter att jag hörde Eva berätta om denna utbildning.

Få kvinnor att känna ett värde helt enkelt. Det vill jag göra, och denna utbildning har gett mig mer kunskap för att kunna göra detta.

Ni båda ville bli Naturhälsa-inspiratörer för att kunna hjälpa, stötta och inspirera andra kvinnor för att de ska kunna må bra och känna ett värde. Men också för att ni själva vill må så bra ni bara kan.
- Vad tror ni är ”nyckeln” för en kvinnas psykiska och fysiska hälsa för att hitta den där balansen?

Mariette:
Det är viktigt att prioritera och skapa tid för sig själv. Gör sådant som får dig att må bra; ta den där promenaden i skogen, ringa en vän eller något annat som får dig att må bra. Det finns alltid utrymme för dig själv och att börja sätta dig själv i första rummet mer än vad du gör idag.

Maryam:
Läkning sker inifrån – ut. Tänk på att ytan vi skapar oftast inte spelar så stor roll. Men kärlek, känslor, och ett välmående psyke, spelar roll. Det är också okej att berätta och öppna upp sig i både sorg och glädje och sänk därför förväntan på dig själv. Fråga dig själv vem du är och vad du vill ha av livet. Om du vet du vad du behöver så får du ett syfte som stärker dig och som får dig att må bra.

Våga visa svaghet - vågar man det, visar man styrka.

Balansen är såklart svår men ni båda är överens om att det viktigaste är att börja inifrån och slopa fasaden, sen kommer det fysiska av sig självt.
- Hur har eran personliga hälsa förändrats sen ni blev klara med utbildningen och hur mycket präglas erat liv nu av det ni lärt er?

Mariette:
Första känslan jag får efter utbildningen är att jag vill göra mer. Jag vill fortsätta utvecklas och dela med mig av allt jag lärt mig för att fortsätta inspirera andra i min omgivning.

Maryam:
Det blev ett själsligt och psykiskt lyft att få komma in i den här gruppen med alla dessa fantastiska människor. Jag har fått nya vänner och påbörjat en ny resa i mitt liv.
Fysiskt har jag fått insikt för nya behandlingar som hjälpt mig och fått mig vilja lära mig mer!

- Var det något med utbildning som gav er en riktig "aha-upplevelse"?

Mariette:
Vilken stark och fin gemenskap! Vi alla kändes direkt som systrar där man blev sedd, hörd och respekterad. Jag fick även upp ögonen för Shang Ming, som för mig var en ny typ av träningsmetod. Denna träningsform var väldigt inspirerande och något jag vill jobba mer med.

Maryam:
Jag fick känslan av direkt trygghet och samhörighet. Jag kände att jag nu äntligen tillhör något och kände mig som en i familjen, trots att jag kommer från en annan bakgrund. Jag kände ingen, men kände ändå alla på något sätt.

- Med tanke på allt ni på Naturlig hälsa och utbildning erbjuder och nu när ni själva är hälsoinspiratörer, vad är er absoluta favoritdel/aktivitet inom er gemenskap?

Mariette:
Det bästa med vår gemenskap är framförallt samtalen vi har med varandra. Jag har alltid varit nyfiken på andra människor och vill lära känna alla, höra vad de varit med om och skapa nya kontakter.

Maryam:
Dans och musik ger mig mängder av oxytocin och skapar glädje och skratt för alla. Det är något av det jag tycker mest om med vår hälsosamma gemenskap.

Avslutningsvis.
- Vilket tips/inspiration/råd skulle ni ge alla kvinnor utifrån allt ni lärt er från utbildningen?

Mariette:
Påminn dig själv om hur unik du är. Det finns inga gränser och du kan så mycket mer om du tro på dig själv. Skaffa dig nya kunskaper och bli stark i dig själv.
Glöm inte att du är ensam ansvarig för ditt liv, du kan endast påverka dig själv och påminn dig själv om det.

Maryam:
Ställ två frågor till dig själv; Vem är jag? Och vad vill jag? Ha dessa frågor i åtanke i vad du än gör. Vem du är idag och vad du vill göra idag. Agera sen utefter den för att uppnå själsligt, psykiskt och fysiskt välmående.