550 nya bostäder i Högsbohöjd

Stena Fastigheter kommer att bygga 550 nya bostäder, en ny matbutik, förskola, äldreboende, restauranger och mötesplatser i anslutning till Pennygången i Högsbohöjd. Idag vann detaljplanen laga kraft och nu kan nästa steg inledas.

- Första etappen lägenheter kommer att stå klara till 2021, och det är bara början. Det kommer att finnas ett brett utbud av både små och stora bostadsrätter och hyresrätter och bostäder för de som vill ha ett gemensamt boende med nya och gamla vänner, säger Agneta Kores, VD Stena Fastigheter Göteborg.

Stena Fastigheter bygger 550 hemtrevliga, smarta och hållbara lägenheter i anslutning till Pennygången, som företaget förvaltat och utvecklat sedan 2005. Högsbohöjd ligger i nära anslutning till flera fina naturområden som Slottskogen ett stenkast bort. Västerut finns klippor och bad som man når med cykel eller spårvagn på bara 20 minuter. I Majorna, Kungsladugård och Klippan finns mysiga restauranger och butiker.

- Högsbohöjd är ett fantastiskt område med havet i horisonten, naturen runt hörnet och centrum inom cykelavstånd. Vi vill addera fler kvarter här och skapa en kreativ miljö där man kan leva hållbart och aktivt, säger Agneta Kores.

De nya husens placering i terrängen utgår från samma principer som gällde då Pennygången en gång skapades men med dagens krav på hållbarhet och estetik. Naturens topografi, utblickarna, de läiga mötesplatserna och gårdarna tillsammans med bostäder med bra planlösningar och närservice skapar ett trivsamt område. Genom dialog med hyresgästerna och närboende har Stena Fastigheter fått in värdefulla synpunkter och önskemål samt spännande idéer om hur området kan utvecklas.

- Vi bygger utifrån en vision om ett attraktivt och hållbart boende med blandade upplåtelseformer och med en grön tråd i det vi gör. Bland annat finns önskemål om mataffär, cykelverkstad, gym och prylbytarrum, vilket vi tar med oss in i våra nya kvarter i Högsbohöjd, säger Agneta Kores.

Utvecklingen av Högsbohöjd och Pennygången är en del av Stena Fastigheters arbete med att utveckla långsiktigt attraktiva boendemiljöer. Här vill företaget ta tillvara på och utveckla områdets kvaliteter på ett sätt som kommer fler till godo. Stena Fastigheter bygger både bostadsrätter och hyresrätter, då det ger kunderna en möjlighet till valfrihet utifrån livets skiftande behov. En blandning av olika boendeformer bidrar också till att stärka områdets attraktivitet. Tillsammans med Stena Fastigheters fokus på social hållbarhet och en god förvaltning bidrar det till en positiv utveckling av staden.

- I Högsbohöjd är det gemensamma livet mellan husen i fokus. Här ska det vara enkelt att leva hållbart och genom vår relationsförvaltning skapar vi förutsättningar för en social hållbarhet, säger Agneta Kores.

De befintliga 771 lägenheterna i Pennygången genomgår en stamrenovering som beräknas vara klar 2021. Renoveringen sker på en grundnivå och hyresgästerna kan göra olika tillval. Samtidigt renoveras både trapphusen och tvättstugorna och utemiljöerna rustas upp.

Högsbohöjd är en del av jubileumssatsningen BoStad2021, där Göteborg bygger 7 000 extra bostäder. BoStad2021 och är ett samarbete mellan Göteborgs Stad och ett flertal byggaktörer. Bostäderna ska vara klara år 2021 då Göteborg firar 400 år. Stena Fastigheter Göteborg planerar att bygga cirka 2500 nya bostäder inom de närmaste åren – i Kallebäck, Lundby, Tynnered, Askim och på Masthuggskajen.