"Det viktigaste jag gjort i hela mitt liv"

2019 återförenades vår förvaltare Mats Celind och Bledar Zuta i Hermodsdal, där de träffades första gången den där vinterkvällen för många år sedan.

En tråkig händelse en snöig vinterkväll för 15 år sedan ledde till att livet tog en annan vändning för ett gäng bråkiga killar – och att Stenas strategi för förvaltning ändrades. I ett känslosamt möte återförenades vår förvaltare Mats Celind och Bledar Zuta i Hermodsdal, där de träffades första gången den där vinterkvällen för många år sedan. 

Det hade snöat och en av stans snötraktorer hade råkat spruta snö på ett gäng ungdomarna som blev arga. Strax därefter dök en av Stenas fastighetsvärdar upp med liknande arbetskläder. Ett gäng killar attackerade en fastighetsskötare, trängde ner honom i ett garage och sprutade ner honom med vatten.

I stället för att polisanmäla tonåringarna valde Mats Celind att bjuda in dem på fika. Över lussekatter och läsk pratade de i ett par timmar om händelsen och om killarnas situation. Samtalet ledde till att ungdomarna bjöds in till ett av Stenas kontor varje fredag eftermiddag där två Stenaanställda efter arbetstid lärde dem om hur samhället fungerar. Samtalen handlade även varför killarna inte läste sina läxor och om trångboddhet.

Det är det viktigaste jag gjort i hela mitt liv

Mats Celind, förvaltare Stena Fastigheter

På den tiden var Hermodsdal ett tufft ställe att växa upp på. Trångboddheten och otryggheten var utbredd och kriminella gäng och ungdomar drog runt i området om kvällarna. Att stanna hemma och jobba med skolarbete var för många inte ett alternativ. Det var enklare att hamna i dåligt sällskap och välja fel.

–  Det var lätt att säga till killarna att de borde vara hemma och läsa sina läxor, säger Mats Celind. Men då har man inte förstått. Var skulle de få studiero i en trång tvåa med en massa syskon?

Ungdomarna ville ha en ungdomsgård. Så Mats och de andra lärde dem hur man skriver brev och går till kommunen och ber om en ungdomsgård. 

– Vi var så vana vid att bli misstrodda. Men de lyssnade på oss och var på vår sida, säger Bledar Zuta

Efterhand bjöds även andra in till mötena. Stadsdelschefen och kvarterspolisen kom dit och senare hälsade också olika kommunala tjänstemän på. Det blev kanske ingen ungdomsgård, men allt utvecklades så småningom till Lilla Växthuset, en mötesplats och musikstudio. Stena Fastigheter lovade också killarna att de skulle få sommarjobb om de engagerade sig. De flesta av killarna tog den chansen.

– Jag hade tur, säger Bledar. De fångade upp mig när jag gick ut 9:an. Sommarjobbet var mer än ett jobb för mig. Det var att bli vuxen.

Kontakten med Mats Celind och de andra som jobbade i området Hermodsdal visade ungdomarna att det går att drömma större och att utbildning och hårt arbete lönar sig. Mötena med Stena gav honom större drömmar, säger han. 

– Det du vet kan du drömma om. Om du inte vet något så drömmer du inte.

Bledar Zuta läste statskunskap på universitet och är idag utvecklingsledare på Malmö stad. De andra killarna läste också och skaffade sig jobb. Av de andra killarna blev två rörläggare, två målare och en väktare.

– Vi gick den rätta vägen, för vi visste att vi alltid hade någon som backade oss. Det var Stena, säger Bledar.

Vi gick den rätta vägen, för vi visste att vi alltid hade någon som backade oss. Det var Stena.

Bledar Zuta

Idag ser Hermodsdal annorlunda ut. Tryggheten och trivseln i området ökar och det finns en stolthet över sitt område hos många unga. Stena Fastigheter fortsätter att jobba med trygghet och trivsel i området.

– Man ser vilka hus som är Stenas. Det är alltid rent och fint där, säger Bledar Zuta.

Det som Stena Fastigheter kallar Relationsförvaltning utvecklades från det arbete som gjordes på Lindängen och Hermodsdal för många år sedan. Det handlar helt enkelt om relationer snarare än hus. Att bidra till att människorna som bor i ett område får en bra relation till varandra och till de som äger och sköter husen. Genom långsiktiga samarbeten som läxhjälp för barn, trygghetsvandringar, sommarjobb och gemensam träning skapas trygghet och gemenskap som lyfter och utvecklar hela bostadsområden.

– Ungdomarna som växer upp ska känna ett ägandeskap över sitt område. Att det här är mitt område som jag vill värna om och bidra till att det utvecklas. Vi vill ju att våra hyresgäster ska stanna länge, säger Anna-Karin Wickström, Relationsförvaltare på Stena Fastigheter.

Och fast Mats just nu jobbar sin sista månad innan pension fortsätter Stena att försöka göra skillnad i Hermodsdal och alla andra områden genom sin relationsförvaltning. Bledar och Mats är exemplen som visar att det går om man bara vill – och att det personliga engagemanget kan göra skillnad för någon på riktigt. Mats minns mötena med killarna med värme och tänker tillbaka på den lilla uppkäftiga killen med kepsen som var den tonårige Bledar.

– Det är det viktigaste jag gjort i hela mitt liv, avslutar Mats Celind.