Vad är skillnaden mellan bostadsrätt och hyresrätt?

Hur stor är egentligen skillnaden mellan de olika boendeformarna?

Skillnad mellan att bo i en hyreslägenhet eller i en bostadsrätt är stor och bara du kan avgöra vilket typ av boende som passar just dig.

Ekonomi

Bostadsrätt - För att köpa en bostadsrätt så behöver du en kontantinstats och oftast ta ett lån för att finansiera ditt köp.
Hyresrätt - För att bo i en hyresrätt så krävs ingen kontantinsats eller lån. Däremot måste du klara av inkomstkraven.

Hyra / månadsavgift

Bostadsrätt - Avgiftens belopp beror på vilka utgifter föreningen har. T.ex. lån, underhåll, driftkostnader och förvaltningskostnader som föreningen har. Avgiften varierar från förening till förening.
Hyresrätt
- Hyran förhandlas mellan Hyresgästföreningen och hyresvärden och är skälig och utgår från bostadens läge och kvalitet.

Underhåll och om något går sönder

Bostadsrätt - Som bostadsrättsinnehavare så ansvarar du för allt inne i lägenheten. Du har även fria händer att renovera som du vill, sålänge du inte flyttar kök, badrum eller gör väsentliga ändringar i planlösningen. Du är dock ansvarig själv för reparationer eller om något går sönder. Gemensamma ytor, fastighet och fasad ansvarar föreningen för tillsammans.
Hyresrätt - Hyresvärden ansvarar för bostadens underhåll och ser till att allt fungerar som det ska. Om något går sönder så får du som hyresgäst hjälp med detta. Oftast genom att göra en serviceanmälan.

Ansvar och inflytande

Bostadsrätt - Eftersom du tillsammans med dina grannar äger fastigheten så ges möjligheten till stort inflytande. Det är samtidigt ett stort ansvar att ta hans om föreningens fastighet, ekonomi, underhåll och avtal. 
Hyresrätt - Hyresvärden äger fastigheten och ansvarar för förvaltningen. Du kan få inflytande genom att engagera dig lokalt i Hyresgästföreningen men du får inte delta i ekonomiska beslut