Hej Patrik!

Patrik jobbar som fastighetsvärd i Lund Nöbbelöv

Hej Patrik! Berätta, vem är du? Och din roll här på Stena Fastigheter?

Jag jobbar som fastighetsvärd i Lund. Det innebär att jag bland annat har ansvar för att sköta och underhålla fastigheter och har mycket kontakt med hyresgäster. Som fastighetsvärd är det viktigt att ha god kommunikationsförmåga, vara lösningsorienterad och kunna arbeta självständigt. Jag som fastighetsvärd behöver ofta vara flexibel och kunna hantera olika typer av situationer och människor.

Du har varit anställd i 29 år, hur har jobbet som fastighetsvärd förändrats mellan då och nu?

Jag blev anställd - 95 och jobbet har ändrats väldigt mycket sen dess. Förr var det bara rena reparationer och nästan helt kopplat till utemiljön. Idag är det mer administrativt eftersom jobbet blivit mer digitaliserat. Men också mer besiktningar, beställningar och reparationer. Jobbet är fortfarande roligt eftersom det ändrats så mycket från då till nu.

Vad är roligast? Mest utmanande?

Det roligaste är att träffa alla människor och att jobbet är väldigt omväxlande. Men samtidigt är det samma saker som kan vara mest utmanande också. Människor är lika delar härliga som komplexa. Det som kan vara utmanande är orimliga förväntningar, när man har olika syn på vad som är normalt i ett flerfamiljshus, eller när någon ska flytta in i en äldre lägenhet. 

Du var med i vårt pilotprojekt ”digital fastighetsvärd”. Vad innebar det för dig i din arbetsvardag?

Precis, jag var en av fastighetsvärdarna som deltog i projektet. Det var jättekul. Det är ju precis det som är kul med jobbet, att jag personligen utvecklas och lär mig så mycket, när branschens arbetssätt ändras och förädlas. Rent konkret innebar projektet att jag några gånger i veckan hade inbokade videomöten med hyresgäster som ett förstamöte där jag kunde svara på frågor men även titta på eventuella fel för att kunna lämna rätt info till den som ska åtgärda det.

Det innebär bland annat att när jag får en serviceanmälan, som en kollega tagit emot via digital fastighetsvärd, kan jag snabbare göra en bättre bedömning och ta med rätt reservdelar direkt i stället för att köra fram och tillbaka. Det finns många fördelar. 

Några lärdomar från pilotprojektet?

Det är många i ett pilotprojekt såklart men två saker blev snabbt tydligt, dels: 

  • Vikten av att dokumentera så att kollegor kan sätta sig in i ärendet. Det är viktigt att ha ordning och reda och att vi alla följer samma process.
  • Att informera hyresgäster om vad digital fastighetsvärd innebär. Det är en viktig påminnelse för oss som bolag - att bara för något är tydligt för oss är det inte automatiskt det för våra hyresgäster. Någon trodde jag skulle visa runt på området och en annan ville att jag skulle göra en inflyttningsbesktining. Då gäller det att justera förväntningarna på ett bra sätt.
För någon som är nyfiken på att arbeta som fastighetsvärd, vad är dina bäst råd?

Att tycka det är kul att jobba med människor. Det är hela grunden.

Tack Patrik!