Arkitekturpris till Stena Fastigheters satsning med Fisksätra Folkets Hus

Idag, den 1 december, presenterade Design S årets designutmärkelser. I kategorin Arkitektur står Fisksätra Folkets Hus som vinnare. Det nybyggda kulturhuset är ritat av stjärnarkitekten Thomas Sandell på uppdrag av Stena Fastigheter och inhyser kreativa och kulturella verksamheter för Fisksätraborna.

 

Det är väldigt kul att en byggnad vars verksamhet har stor betydelse för Fisksätra uppmärksammas med ett sådant fint pris. Vi är övertygade om att en satsning på framstående arkitektur och inkluderande kultur bidrar till vår vision att utveckla Fisksätra till ett änne mer levande område som präglas av gemenskap och närhet

säger PG Sabel, vd på Stena Fastigheter i Stockholm.

Den 8 juni i år slog Fisksätra Folkets Hus upp dörrarna till sina nya lokaler. Här finns utrymme för är kulturaktörer, föreningar och andra kulturaktiviteter i Fisksätra. Här finns också Folkets rum med scen tillsammans med danssal, bild, - form- och musikverkstäder samt även café och en öppen plats för medborgarna.

Den nybyggda paviljongen är ritad av stjärnarkitekten Thomas Sandell.

– Folkets Hus behövde tillfälliga lokaler under den tid som skolan byggs om. Min tanke blev då att gestalta Folkets Hus som en tillfällig byggnad, ett tält. En byggnad som i sin identitet är tydlig och identitetsskapande, en byggnad som skall vara tydlig i Fisksätra och stolt kunna kommunicera verksamheten. Jag ville även att huset skulle ge en humoristisk blinkning till koppartälten i Haga, säger Thomas Sandell, chefsarkitekt på SandellSandberg.

Idag har Design S utsett Fisksätra Folkets Hus som vinnare i designutmärkelsens kategori Arkitektur.
Design S är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse som hela designbranschen står bakom. Det är föreningen Svensk Form som driver Design S – Swedish Design Awards. Utmärkelsen riktar sig till professionella designer, arkitekter, konsthantverkare, hållbarhetsexperter, enskilda utövare, producenter, företag och institutioner som arbetar med design och form i bred bemärkelse.

Att Fisksätra Folkets Hus nu huserar i en helt egen byggnad centralt placerad i Fisksätra är en viktig del av pusslet i den utveckling av Fisksätra som Stena Fastigheter driver. Förutom nya lokaler för Folkets hus även rustar upp skolan så att den från och med nästa höst kan ta emot upp till 540 elever att växa, lära och trivas i. Inom kort går nyproduktionen igång som ger cirka 370 nya hem dessutom både förskola och äldreboende. Fisksätra Centrum är en viktig knutpunkt varpå dess utvecklingen också planeras.

–  Det är väldigt kul att byggnaden uppmärksammas med ett sådant fint pris. Den nya placeringen och arkitekturen gör Fisksätra Folkets hus än mer synlig och en central mötesplats i Fisksätra. Med sin utformning, lösning av ytor och inbjudande publika del tror vi att både nya och gamla besökare kommer lockas till Folkets Hus. Det går dessutom helt i linje med vår vision att utveckla Fisksätra till ett ännu mer levande Fisksätra som präglas av gemenskap och närhet, säger PG Sabel, vd på Stena Fastigheter i Stockholm.

Juryns motivering lyder: Tillfällig arkitektur visar vägen. Fisksätra Folkets hus är först ut i en efterlängtad stadsomvandling med ny skola, bostäder och service. Byggnaden bär en air av festivitas som påminner om koppartälten i våra slottsparker. Fisksätra Folkets hus bjuder in till en fin mötesplats som med lättsam hand kopplar inne och ute. Ett förebildligt bygge och en värdig vinnare.

Model_FFH_award.jpgBild från SandellSandberg

Titta på Svensk Forms vinnarintervju med Thomas Sandell