Integration och mekarmöjligheter i nyöppnad cykelverkstad

I Cykelverkstan kan alla boende i området laga sin cykel eller bygga en helt ny med gamla delar. Det är också en plats för integration där personer som befinner sig i utanförskap får ett nätverk och ett sammanhang.

Cykelverkstan ligger i Stena Fastigheters bostadsområde på Ranukelgatan 5A i Mölndal och invigs den 19 november klockan 16.00-20.00.

- I Cykelverkstan kommer personer som står i något slags utanförskap att få möjligheten till arbetsträning eller praktik. Syftet är att de ska kunna utöka sitt nätverk, bryta sitt utanförskap och förbättra sin svenska. Vi hoppas att personerna, med en stärkt självkänsla, ska kunna ta ett steg närmare en anställning på den öppna arbetsmarknaden, säger Anton Ekström, koncernsamordnare på Positivumgruppen.

Cykelverkstan ligger i Stena Fastigheters bostadsområde i Åby, med adressen Ranunkelgatan 5A. Hit kan alla som bor i närområdet komma för att få hjälp med enklare lagning och justering av sin cykel. Man kan också låna verktyg för att själv fixa sin cykel eller hjälpa en granne. I Cykelverkstan finns ett lager med skrotcyklar som man kan bygga ihop sin egen cykel med.

- Det känns fantastiskt roligt att vi kan erbjuda en cykelverkstad i vårt bostadsområde. Som också blir en mötesplats för de som bor här. Vi hoppas att många vill komma hit för att meka och umgås med sina grannar, säger Sari Isberg, relationsförvaltare på Stena Fastigheter.

ABF kommer att anordna studiecirklar kring cykelkunskap både praktiskt och teoretiskt med fokus på lärandet. Till våren är planen att starta upp en cykelskola för de som behöver.

- Detta är ett led i vår utveckling att stärka människor i deras vardag. En cykelverkstad som ska kännetecknas och genomsyras av integration, inkludering, utökat nätverk och gemenskap, säger Suzanna Tanev, verksamhetsutvecklare på ABF Sydvästra Götaland.

Cykelverkstan ligger på Ranunkelgatan 5A och är öppen för alla måndagar och torsdagar kl 16-20. Bakom Cykelverkstan står PositivumGruppen, Stena Fastigheter och ABF Sydvästra Götaland.