Integration ska öka intresset för orientering

För att sprida orienteringen till målgrupper med icke-svensk bakgrund genomförs ett integrations- och aktiveringsprojekt i Fisksätra, Nacka. Syfte är att få fler att upptäcka motionsformen och ta sig ut i skog och mark.

I år är det 100 år sedan den första officiella orienteringstävlingen genomfördes. 100-årsminnet firas med stora orienteringstävlingar 3-4 maj på samma ställe som den första tävlingen genomfördes i Fisksätra i Saltsjöbaden. Stena Fastigheter blir huvudpartner till arrangemanget med syfte att få fler att upptäcka motionsformen och ta sig ut i skog och mark.
- Vi är stolta över att Järla Orientering och Svenska Orienteringsförbundet har förlagt 100-årsjubileet till våra kvarter. Vi arbetar redan för att få fler familjer att upptäcka nya motionsformer och komma i kontakt med det lokala föreningslivet. Nu vill vi väcka intresset för orientering genom utbildning och prova-på-tillfällen, säger Karin Linander, fastighetschef på Stena Fastigheter.

Stena Fastigheter har stora utvecklingsplaner för Fisksätra, såväl för befintliga fastigheter men inte minst genom nyproduktion.

Tävlingarna blir en chans att visa Fisksätra och dess unika läge mellan hav och skog för människor som annars inte besöker oss

, säger Karin Linander, fastighetschef på Stena Fastigheter. , säger Karin Linander, fastighetschef på Stena Fastigheter.

Projektet är ett samarbete mellan Stena Fastigheter och Järla Orientering. Med hjälp av En Frisk Generation och Fisksätra IF har ett antal familjer fått prova på orientering. Familjerna har möjlighet att delta i jubileumstävlingarna i maj.

- Orienteringsidrotten är generellt sett dåliga på integration av nya målgrupper och Fisksätra är i princip en vit fläck på vår medlemskarta trots att det ligger i vårt upptagningsområde. Vi ser enormt positivt på det här samarbetet och möjligheten att sprida orienteringen och vi hoppas självklart att det i förlängningen leder till nya klubbmedlemmar i Järla som vill idrotta med orientering, säger Per Lembre, tävlingsledare för jubileumsarrangemanget.

Jubileumsarrangemanget väntas locka 5.000 deltagare på två dagar och är samtidigt finalen i Swedish League för elit och tävlingar för barn, ungdomar och vuxna motionärer. Tävlingarna kommer bland annat att gå rakt igenom Fisksätras bostadskvarter.