Stena Fastigheter tar plats i Kolgahuset i Nyhamnen

Efter över 20 år på Stortorget flyttar nu Stena Fastigheter Malmö sitt huvudkontor till Kolgahuset vid inloppet till Malmö Nyhamn.

  Som ett av stadens första funkishus är Kolgahuset viktigt både ur ett arkitektoniskt och historiskt perspektiv, och dessutom beläget i Nyhamnen, ett av Malmös mest spännande utvecklingsområden. Hållbar stadsutveckling handlar mycket om att återanvända och utveckla äldre fastigheter och anpassa dem till ett modernt boende och arbetsliv, säger Unni Sollbe, VD på Stena Fastigheter Malmö.

Stena Fastigheter Malmö har haft sitt huvudkontor på Stortorget i över 20 år. Nu väljer Stena fastigheter att flytta ut ur lokalerna och ta plats i en annan av sina äldre fastigheter i en del av Malmö som utvecklas snabbt.

– Vi har suttit på Stortorget i över 20 år. Det är ett centralt och attraktivt läge nära till butiker, restauranger och kommunikationer. Men nu har tiden kommit för att flytta och därmed kunna erbjuda lokalerna till våra kunder, säger Unni Sollbe.  

Kolga ritades av arkitekt Carl-Axel Stoltz och var ett av Malmös första funkishus. Fastigheten stod färdig 1935. Idag pågår en invändig renovering för att skapa moderna kontor för framtidens företag. Hållbarhetstänk och varsam utveckling med målet att bevara husets historiska karaktär har en framträdande plats i renoveringsarbetet. Fastigheten består främst av kontorslokaler men rymmer också ett mindre antal lägenheter. I huset finns även en allmän takterrass som erbjuder en fantastisk utsikt över Malmö stad och Nyhamnen – dessutom med en glimt av Öresund.

Sedan några år tillbaka pågår en omfattande utveckling av området runt Malmö Central. Det som en gång låg lite avsides är idag en del av stadens centrum. I området växter restauranger, caféer och närservice fram och bildar en ny stadsdel. Malmö Central ligger ett par minuters gångväg bort och ytterligare några minuter bort ligger Stortorget.

Vi vill bidra till Malmös utveckling på ett ansvarsfullt sätt. Att ta hand om och varsamt utveckla våra äldre fastigheter är ett sätt att göra det. Nu tar vi plats i en historisk fastighet i ett av Malmös mest expansiva områden. Jag ser fram emot att fortsätta vårt arbete med att skapa moderna, hållbara arbetsplatser – denna gång för våra egna medarbetare.

Unni Sollbe, VD Stena Fastigheter Malmö Unni Sollbe, VD Stena Fastigheter Malmö

Stena Fastigheter har flera äldre byggnader i sitt bestånd. Hållbar och varsam utveckling av fastigheter och kvarter är därför en viktig del av verksamheten. Genom en strukturerad bygg- och rivningsprocess kan miljöpåverkan minimeras. Inredningen som monteras ner i Kolga återanvänds i andra fastigheter och möbler och inredning från Stortorget tas med till den nya arbetsplatsen.

Stena Fastigheter kommer att vara på plats i sina nya lokaler den 10 augusti.