Mattias Westher på Stena Fastigheter utsedd till Årets tekniska förvaltare

Mattias Westher, energi- och miljöchef på Stena Fastigheter Göteborg, har vunnit den prestigefyllda utmärkelsen Årets tekniska förvaltare som delades ut under Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering/Förvaltning den 6 maj 2021.

- Jag är väldigt glad och stolt. Detta är ett lagarbete så vinsten är lika mycket mina kollegors. Vi har skapat ett bra team som hanterar utmaningarna som vår bransch står inför inom teknisk digitalisering på ett effektivt sätt. Med industriell öppen teknik har vi byggt en stabil grund där data försörjer nuvarande och framtida funktionaliteter, säger Mattias Westher, energi- och miljöchef på Stena Fastigheter Göteborg.

Utmärkelsen Årets tekniska förvaltare delas ut till en person som är en nytänkande och som med affärsmässighet och hållbarhet i fokus excellerar i sin leverans med digitalisering som ett av sina främsta verktyg – det är en person som genom sitt engagemang och innovationsdriv för fastighetsbranschen framåt.

- Mattias Westher är en värdig vinnare. Hans kunnande, engagemang och nytänkande gör att vi nu driver på den utveckling som sker inom digital fastighetsförvaltning, både inom bolaget men även i fastighetsbranschen som helhet. Det är ett viktigt arbete sett ur flera perspektiv; lönsamhet, långsiktighet och hållbarhet, säger Agneta Kores, VD Stena Fastigheter Göteborg.

Mattias Westher står bland annat bakom den världsledande cirkulära lösningen för laddning av fordon i en av bolagens kommersiella fastigheter i Mölndal, där Essity har sitt affärscenter. Genom energilager, som är tillverkat av batterier från eldrivna bilar och som laddas av solpaneler, förses 78 laddstationer för el- och hybridbilar och 24 för el-cyklar med klimatneutral el. Lösningen är ett samarbete mellan Volvo Cars, Essity, Stena Fastigheter och BatteryLoop, ett bolag inom Stena Recycling.

- Med ett batterilager av denna omfattning kan vi bidra till förbättrad effektreglering och energilagring i byggnaden vilket utgör en stabiliserande funktion för ett elnät i förändring. Vi tittar nu vidare på hur vi, tillsammans med andra, kan ta ytterligare steg kring denna typ av lösningar och nyttja digitaliseringen för att ta kommande steg mot en allt mer autonom förvaltning, säger Mattias Westher.

Mattias Westher står även bakom bygget av tekniskt nät som knyter samman fastigheterna till en digital enhet, vilket är en förutsättning för mycket av den utveckling som nu sker. Han har också varit en drivande kraft i många olika samverkansforum mellan fastighetsbolag, för att skapa en samsyn i viktiga frågor inom hållbarhet och energi.

 Årets Tekniska Förvaltare är instiftat av Fastighetssverige, Lokalnytt.se och Nordic Property News. Priset delas ut i samarbete med Novi Real Estate. 

 

Läs mer om den världsledanden cirkulära lösningen för laddning av fordon här