Medborgarbudgeten Din idé tas återigen till Lundby

I februari startar medborgarbudgeten Din idé för att skapa engagemang och främja demokrati. På flera håll i världen har motsvarande arbete gynnat de boende i ett område eller en stad. Nu tar vi det återigen till Lundby.

Din idé genomförs som en medborgarbudget där barn och vuxna kan komma med förslag på aktiviteter i området, kampanja för sin idé och rösta på de förslag som skickats in. Det är andra gången medborgarbudgeten genomförs i Lundby. Syftet är att skapa engagemang och gemenskap i området kring Bjurslättsskolan.

- Jag känner mig stolt och glad över att vi kommer ha två medborgarbudgetar i gång på Hisingen i år; medborgarbudgeten Din idé som vi har genomfört tidigare och ett nytt pilotprojekt med en medborgarbudget som ska genomföras i år. Medborgarbudget är ett viktigt och angeläget sätt att arbeta med att göra medborgarna delaktiga. De får möjlighet att bestämma över hur delar av socialförvaltningen Hisingens och våra samverkansaktörers resurser ska prioriteras, säger Christina Aylward Alvelin, förvaltningsdirektör, socialförvaltningen Hisingen.

Din idé är ett samarbete mellan verksamheter i Göteborgs Stad, Familjebostäder, Stena Fastigheter och Fastighetsägare Centrala Hisingen, FCH.

- På Stena Fastigheter arbetar vi med relationsförvaltning, vilket är vårt arbetssätt för att bidra till ett socialt hållbart samhälle. Förutom att arbetet har som mål att skapa trygga kvarter där människor trivs, ska det också främja demokrati. En medborgarbudget är ett utmärkt, och beprövat, exempel på när människor får delta i demokratiska beslut som rör dem. Vi är verkligen glada att få vara med och möjliggöra det här i Lundby, där många av våra hyresgäster bor, säger Sari Isberg, Relationsförvaltare på Stena Fastigheter.

Det är andra gången medborgarbudgeten Din Idé genomförs i Lundby. Förra gången kom det in över 80 förslag och under 2021 genomfördes de sju vinnande förlagen.

Denna gång har alla som bor och verkar i området möjlighet att vara med och påverka vad 200 000 kronor ska användas till. Förslagsinlämning och omröstning kommer att pågå mellan 6 februari-1 maj och de vinnande förslagen blir verklighet under 2023/2024.

- För våra hyresgäster och alla som bor och verkar i Lundby finns nu en fin chans att vara med och påverka i sitt område. Det ska bli spännande att se vilka idéer som kommer in, kommenterar Magnus Möller, områdeschef på Familjebostäder.

Medborgarbudget: Din idé - Skola som arena - Göteborgs Stad (goteborg.se)