Mellanstadieelever arrangerar festival i Slottsskogen i Göteborg

Den 29 maj arrangeras en schysst festival med många schyssta saker. Det är dags för Playground – en festival för barn, av barn, i Slottsskogen i Göteborg.

Vi vill göra en festival som vi själva skulle vilja gå på. Vi tycker dessutom att vi har rätt att få träna på att bestämma saker och vi tycker att vi som går i skolor i Göteborg borde få lära känna fler som går i andra skolor.

Sally och Miranda, två av eleverna bakom Playground.

Det är elever från mellanstadiet på Freinetskolan Bild och Form som helt själva genomför festivalen. Stena Fastigheter är en av flera kompisar som gör festivalen möjlig.

- Vi tycker att det är ett fantastiskt initiativ från barnen, att skapa en mötesplats för alla skolor i Göteborg. Genom att umgås och lära känna varandra skapas en större förståelse och gemenskap, säger Sari Isberg, relationsförvaltare på Stena Fastigheter Göteborg.

Festivalen hålls i Slottsskogen och alla skolor i Göteborg är välkomna, från förskola till årskurs 6. Besökarna kommer att kunna springa hinderbana, testa balanslina, få en ansiktsmålning. Här kan barnen spela kubb, lyssna på olika uppträdande och skapa sin egen drömgård, bland mycket annat. Och allt är gratis.

Festivalen är målet med resan dit är lika viktigt. Det handlar om att barnen får tränar på att driva ett projekt, kommunicera, organisera och argumentera för sin sak. De får lära sig att skapa en hemsida, skriva olika brev, och möta näringslivet.

- Det här är ett lysande sätt att lära barnen hur saker och ting hänger ihop, att ge dem möjligheten att våga och växa. Jag har blivit grymt imponerad av dem vid våra olika möten. Så för oss är det självklart att stötta Playground med att ställa frågor, ge feedback och delta på festivalen, säger Mia Larsson, kommunikationsansvarig på Stena Fastigheter Göteborg.

Mellanstadieelverna hoppas att Playground blir en årligt återkommande festival.

- Playground kommer att vara en del av Göteborgs 400-årsjubileum 2021, så vi har några år på oss att öva på detta, säger Sally och Miranda.

 

Läs mer om Playground på https://playgroundgbg.org/hem/