Stena Fastigheter och Tele2 vill minska det digitala utanförskapet – lanserar tjänsten ”Digital inkludering”

Nu får boende hos Stena Fastigheter tillgång till en kostnadsfri bredbandstjänst ”Digital Inkludering”, med en hastighet på 1 Mbit/sekund. Tjänsten möjliggör inkludering i det digitala samhället, så att alla hyresgäster ska kunna få tillgång till samhällsviktig information i sitt hem.

– Kostnaden på internetuppkopplingen ska inte vara det som avgör om du har tillgång till internet i din bostad, för att kunna ta del av grundläggande information från myndigheter eller sitt bostadsbolag. Allt fler tjänster från banker, företag och offentliga institutioner finns nu online. Att inte ha tillgång till uppkoppling i sitt hem, kan skapa ett digitalt utanförskap. Med den här tjänsten kan Stena Fastigheter och Tele2 tillsammans bidra till att minska det digitala gapet, säger Cecilia Fredholm Vaarning, Chef hållbara affärer, Stena Fastigheter.

–Med tjänsten Digital Inkludering ger vi alla hushåll möjlighet att vara en del av det digitala samhället. Även om det är en låg bredbandshastighet så är den tillräcklig för att kunna surfa på nätet och för att kunna skicka och ta emot e-post. Jag är stolt över att vi tillsammans med Stena Fastigheter kan lansera detta och jag hoppas att fler fastighetsägare tar efter, säger Stefan Petersson, chef för fastighetsägaraffären på Tele2.

Bidrar till att minska digitalt utanförskap

Under hösten 2022 ingick Stena Fastigheter och Tele2 ett avtal för datakommunikation och TV- och bredbandstjänster. I det samarbetet togs det fram en tjänst med syftet att underlätta för boende hos Stena Fastigheter att enkelt kunna ta del av det digitala samhället med en kostnadsfri bredbandstjänst.

Tjänsten innebär att alla Stena Fastigheters bostadshyresgäster kan använda 1 Mbit/sekund utan kostnad, och därmed nå internet och samhällsfunktioner såsom skola och sjukvård. Den möjliggör även funktioner så som tillgång till Mina sidor, banker, och att genomföra WiFi-samtal, videosamtal och tillgång till begränsad kvalitet av strömmad media. Tjänsten riktar sig till dem som i dag står utanför det digitala samhället där kostnaden för individuell bredbandstjänst har ansetts varit för hög, eller där individer inte prioriterat en internetuppkoppling.

FAKTA

Stena Fastigheter äger och förvaltar 26 000 hyresbostäder och 1 250 lokaler i och omkring Sveriges storstäder. För att använda sig av tjänsten ”Digital Inkludering” behöver hyresgästen en router.