Mitt Möllan – en galleria i tiden där nya affärsidéer visar vägen

I hjärtat av Möllevången i Malmö ligger den personliga gallerian ”Mitt Möllan” som ägs och drivs av Stena Fastigheter. Under det senaste året har Mitt Möllan fått sju nya hyresgäster som valt att starta butik eller annan verksamhet i gallerian, ett resultat av ett pop-up-koncept som fallit väl ut. Den röda tråden för deras affärsidéer handlar om hållbart mode, hantverk och lokal produktion.

Mitt Möllan ligger ett stenkast från Möllevångstorget i centrala Malmö. Arbetet med att utveckla gallerian har pågått sedan 2012 och strategin har varit att skapa en levande plats som ständigt är i förändring. Hyresgästerna är en viktig del av utvecklingen av platsen och själva konceptet ”Mitt Möllan”.

- Vi är otroligt stolta över att ha sju nya verksamheter i gallerian. Tillsammans med våra nya hyresgäster har gallerians utbud fått ett tydligt fokus på pre-loved, lokal produktion och remake vilket gör gallerian unik i Malmö, säger Kasia Ljungberg, kommersiell fastighetschef på Stena Fastigheter i Malmö.

Det pop-up koncept som testades efter pandemin har fallit väl ut. Lokala entreprenörer har fått prova sin affärsidé under en kortare period med möjlighet till instegshyra i nästa steg för att göra det enklare att starta butik. Totalt har sju nya butiker/verksamheter startat på Mitt Möllan det senaste året. Det är entreprenörer som Rapsfield, Ateljé Laga, South Soles Sneakers, Phoenix and Friends, Iris Retro, Cross the Line och Medusa Tattoo. Samtliga har hållbarhet som en tydlig del av sin affärsidé, något Stena Fastigheter varit mycket positiva till.

Kajsa Blum och Vanja Wickman på Styggare och Snyggare som haft uppdraget att utveckla gallerian sedan 2016 menar att gallerian aldrig legat mer rätt i tiden än nu. Marknaden för secondhand och remake skyndas på både av inflationen och en större miljömedvetenhet hos konsumenterna – speciellt hos den yngre generationen.

- Det här är en plats som jag själv vill shoppa på. Utbudet här är inte bara hållbart utan inspirerande och kul, tycker Kajsa Blum, ansvarig konceptutvecklare på Mitt Möllan.

Mitt Möllan innehåller idag totalt 13 butiker, ett antal restauranger i en foodcourten samt ett mindre kontorshotell som kallas ”Mitt Studio” där många mindre kreativa företag hyr lokal. 

Här är butikerna/verksamheterna som du hittar på Mitt Möllan:  
Typotopia: Letterpress och design. Modernt hantverk från Malmö.
Iris Retro: Cirkulär butik med förkärlek för 60-70-talet
Rapsfield: Skategear, vintage, footwear mm
Ateljé Laga: Slow fashion med passion för hantverket
South Souls Sneakers: Kvalitetsneakers och high end secondhand
Phoneix and Friends: Secondhand- och remakebutik
Medusa Malmö: Unika tatueringar av lokala och internationella artister
Beyond Retro: Outlet för handplockad secondhand och vintagekläder
La Kasbah: Handgjorda inredningsvaror från Marocko och Tunisien
Cross The Line: Vintage- och streetwise glamour
Möllans Te: Stort sortiment av te och leksaker
Pill and Punch: Handgjorda smycken och pappersblommor mm
Alfajores Dulcita: Ett småskaligt sydamerikanskt hantverkskonditori mm

För mer info se: Mitt möllan (mittmollan.se)