Mötet: Aslan Ali

Aslan Ali är sommarjobbaren som blev samordnare för 160 personer och bytte riktning helt i livet efter somrarna på Stena Fastigheter.

Allting började när han blev anställd på Stena Fastigheter som sommarjobbare. Varje år anställer Stena Fastigheter flera hundratals ungdomar som bor våra kvarter. Ungdomarna får under några veckor på sommaren arbeta med att ta hand om fastigheterna och gårdarna. 2017 var Aslan Ali alltså en av dem. Idag är han samordnare för alla sommarungdomar i hela Göteborg.

Aslan är 21 år och bor i Stena Fastigheters kvarter i Backa Brunnsbo tillsammans med sin familj. Mamma och pappa arbetade båda inom skolan; pappa som ekonom och mamma som lärare. Aslan hade därför bestämt sig; han skulle arbeta i skolväsendet som gymnasielärare. Men planerna kom av sig när han började på Stena Fastigheter.

”Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig när jag fick jobbet första gången. Men jag hade så roligt i den sommaren. Det var verkligen lärorikt! Jag trivdes så bra, så året därpå sökte jag igen”, skrattar Aslan.

Tredje året var det dags ta ytterligare ett steg; att bli arbetsledare. De två tidigare somrarna hade Aslan väldigt bra arbetsledare själv, vilket var det som inspirerade honom att söka sig uppåt.

Jag var väldigt nervös så jag trodde aldrig det skulle gå. Men till slut fick jag ett samtal om att jag hade erbjudits tjänsten", säger Aslan ödmjukt.

Aslan visade sig ha en naturlig talang som koordinator och arbetsledare. Därför var det inte konstigt när han året därpå fick en förfrågan om att söka jobbet som samordnare för alla sommarjobbare i Göteborg.

Vad kul! Hur kändes det?

”Helt ärligt, så var jag väldigt osäker på om jag var redo för rollen. Jag tyckte inte jag hade tillräckligt mycket erfarenhet. Men Kasper Alm, den dåvarande samordnaren som också hade intervjuat mig för arbetsledaruppdraget, peppade mig och till slut vågade jag. Och jag fick jobbet!”

Även om det var utmanande, stressigt och innebar helt nya arbetsuppgifter klarade Aslan jobbet mer än bra, och blev erbjuden tjänsten även året därpå, alltså i år.

Nu har du varit på Stena fem somrar i rad. Varför?

”Sen jag har började på Stena har jag verkligen fått upp ögonen för branschen. Det är så roligt och spännande. Sen är också Stena Fastigheter ett väldigt bra företag att arbeta på, jag trivdes direkt. Inte bara för relationsförvaltningen, att vi verkligen bryr oss om våra hyresgäster, utan värderingarna genomsyrar hela organisationen. Alla är så snälla, hjälpsamma och trevliga!”

Och nu blir nästa steg?

Jag bestämde mig för att slopa planerna på läraryrket. Istället sökte jag in på Bygg- och fastighetsekonomprogrammet på högskolan i Halmstad.

Och det är drömmen nu – en karriär inom fastighetsbranschen.

”Jag vill liksom se hur långt jag kan gå! Men ett av mina mål är att bli förvaltare. Jag söker därför nu förvaltningsassistentjobb att ha vid sidan av plugget. Det tror jag är mycket lärorikt och en bra väg in i yrket”, ler Aslan.

Sari Isberg, som anställde Aslan, menar att det är precis så här hon tycker att sommarjobben ska fungera.

”Det är ju fantastiskt att ge en ung person en chans in på arbetsmarknaden, och extra roligt är det ju såklart att Aslan gillar både oss och branschen så mycket att han har valt att stanna i den. Vi hoppas ju såklart att han alltid ska vara kvar här hos oss, men vet att han kommer göra stordåd vilket bolag han än börjar på”, säger hon.

Det är två år kvar till Aslan tar sin kandidat, och alla vi på Stena Fastigheter hoppas och håller tummarna att han kommer vilja arbeta varje sommar till dess. För när man ser en stjärna som Aslan, då släpper man honom inte i första taget.