Mötet: Inger Attridge

Vi fortsätter vår serie med intervjuer under namnet mötet. Förra gången träffade vi Aslan Ali, hyresgästen som fick sommarjobb och nu samordnar de över hundra sommarjobbarna i Göteborg varje år. Den här gången får vi möta Inger Attridge, eldsjälen som gör så mycket för sina egna, och alla andras, barn.

Inger Attridge lägger sin lediga tid på att skapa en trygg plats för alla barn i området där hon bor.

Inger Attridge bor i Stena Fastigheters kvarter i norra Kortedala. Där är hon uppvuxen och dit flyttade hon tillbaka när hon själv fick barn. Då flyttade hon från Masthugget, sa upp sig från sitt arbete på Stena Line och började studera till barnskötare.

- Jag fick barn sent i livet och kände mig färdig med att arbeta sena kvällar och vara borta mycket. Jag ville ha lugn och, framförallt, tid att vara med mina barn, förklarar Inger.

Inger arbetar till vardags på Januarigatans förskola, samtidigt som hon pluggar till stödpedagog på Hermods Yrkeshögskola, men på ledig tid driver hon sitt ideella arbete.

Det var vid köksbordet, pysslandes med sina egna barn och deras kompisar, som idén kom till henne. Ingers kök hade under en tid varit en uppehållsplats för barnen i området, och köksbordet var överbelamrat med pysselsaker. Hon frågade runt i området efter en bättre lokal och kom i kontakt med Jonas Lorentsson, förvaltaren för fastigheterna i Kortedala.

- Jonas visade mig en lokal i bottenvåningen på ett av husen på Aprilgatan, så vi flyttade in och hade invigning på Halloween 2019, säger Inger.

Jonas själv var glad att han hade möjligheten att hjälpa Inger när hon kom med sin förfrågan.

- Att får chansen att möjliggöra en sådan plats för barnen som bor här känns fantastiskt. Inger gör så mycket, så att låna ut lokalen till henne är det minsta vi kan göra, säger han.

Platsen fick namnet Pläjset. Stället hade till en början öppet några kvällar i veckan, så att barnen skulle ha någonstans att leka och umgås.

- Jag tycker det är så viktigt att alla barn har en trygg plats där de kan får vara i närheten av vuxna och sina kompisar, fortsätter Inger.

Idag har Pläjset läxhjälp, lekstund, kalaslokal, seniorträffar, öppen förskola och ABC-kurser. Förutom det hörde Göteborgs Stad av sig om att samarbeta, och Pläjset växte ur sina lokaler. Jonas ordnade då en större lokal. I juli 2020 flyttade de in till 200 kvm med leksaker, filmhörna, bibliotek, pingis och filmrum.

Resan har också kantats av sorger. När Inger startade Pläjset hade hon stor hjälp av vännen Anni Anderson. Anni och Inger fann varandra på jobbet och förenades i deras starka övertygelse om att alla barn behöver trygghet. När pandemin kom fick de stänga ner Pläjset tillfälligt, dels för att hjälpa till att minska smittspridningen, men också för att de själva blev drabbade av viruset.

Inger återhämtade sig snabbt från sjukdomen. Dessvärre gjorde inte Anni det och gick den 2 juli hon tragiskt bort.

- Jag är så inspirerad av Anni, hon var en eldsjäl som brydde sig om allas barn, säger Inger. Vid Annis begravning så ville hennes barn inte ha blommor utan de uppmanade de som kom att skänka pengar till Pläjset. Pengarna har jag bland annat använt att trycka upp t-shirt inför Läxhjälpen och för att ge alla barn pennfodral med saker. Jag och Anni startade något riktigt bra tillsammans och det lever vidare i mig. Jag kommer aldrig ge upp på barnen i området, för det var det hon lärde mig, avslutar Inger.

Inger har flera föräldrar i området som är med och hjälper till och vill speciellt tacka Rima Fhaily Said, Aida Fischer och Josefin Norberg Adebiyi som är lika stor del av Pläjset som Inger själv. I höst vill hon ordna ett öppet hus med alla föräldrar så de kan få komma med idéer och förslag på vad de vill göra. Kanske någon vill ha filmkväll en gång i månaden, eller kan tänka sig att spela biljard med barnen.

- Jag kan inte göra allting själv, även om jag tycker det är väldigt kul. Jag tror att fler kommer vara med nu när samhället börjar öppna upp igen och vi kan hjälpas åt!, säger hon och kramar sin dotter Emelie, 10 år, som är mentor på läxhjälpen. Där hjälper Emelie bland annat lillasyster Agnes, 7 år.

- Om det är något jag vill skicka med så är det att det är viktigt att ge alla barn något meningsfullt och ett sammanhang. Alla kan göra något genom att bara finnas där, avslutar Inger.

Stort tack Inger! För allt du gör för dina, och alla andras, barn.