Praktik - ett steg mot sommarjobb

Under sportlovet testade 17-åriga Amin Naderi på att arbeta som fastighetsvärd i ett av våra bostadsområden i Göteborg. En erfarenhet som bygger på hans CV och som även kan vara ett steg mot ett sommarjobb hos Stena Fastigheter.

Vecka sju var det sportlov för alla skolungdomar i Göteborg. Amin Naderi tog då chansen att söka praktikplats hos Stena Fastigheter – och fick den. Praktikplatsen innebar att han fick möjlighet att arbeta som fastighetsvärd i Högsbohöjd under fem dagar.
– Det är kul att arbeta här. Jag har fått hjälpa till med allt möjligt. Igår var jag med och delade ut information till hyresgäster och idag har vi förberett en torktumlare som ska bytas ut, säger Amin.


Under skolveckorna pluggar han svenska och engelska för att under nästa år kunna söka in till den ordinarie gymnasieskolan. Valet av gymnasieprogram är redan klart. 
– Mitt mål är att komma in på El-programmet. Jag gillar att fixa med olika saker, särskilt med elektronik och andra tekniska grejor, säger ​Amin. 

Amin_725x340_webb.jpg
Det är inte bara kring gymnasievalet som Amin har bestämda planer. Han har även ett tydligt mål med sin praktikperiod.
– Jag skulle jättegärna sommarjobba hos Stena Fastigheter i sommar. Jag tror att jag skulle passa bra i rollen och det känns verkligen som att arbetet passar mig, säger Amin. 

Fastighetsvärden Lennart Magnér har varit Amins handledare under praktikperioden. Han har bara lovord att säga efter fem dagar med sin nya arbetskollega.
– Det har varit roligt att haft Amin här under sportlovet. Han är en go kille som gillar att arbeta och som är öppen för nya arbetsuppgifter. Amin skulle definitivt göra väl ifrån sig som sommarjobbare hos oss, säger Lennart Magnér.

Det är andra året i rad som Stena Fastigheter erbjuder praktik till ensamkommande flyktingbarn under sportlovet. Syftet är de ska få något meningsfullt att göra under lovet, att det ska kunna skaffa sig nyttig erfarenhet för framtiden och eventuellt kunna få sommarjobb efteråt.

Genom att erb​juda praktik till ensamkommande flyktingbarn ger vi dem en chans att bredda sina CV:n. På det sättet ökar deras chanser till att få ett sommarjobb, antingen hos oss eller hos någon annan arbetsgivare

Sari Isberg, relationsförvaltare på Stena Fastigheter Göteborg.

Stena Fastigheter erbjuder varje år sommarjobb till 300 ungdomar som bor i Stena Fastigheters områden. Utöver det tar man också emot ett stort antal praktikanter, traineer och lärlingar. För sitt arbete med detta har Stena Fastigheter vunnit Fastighetsnytts och Fastigos pris Framtidsindex två år i rad.​​