Satsar på trygghetsboenden i Tynnered

Vi satsar på trygghetsboende i våra bostadsområden i Tynnered, Göteborg. 100 hyresgäster över 70 år kommer få sina nuvarande lägenheter extra tillgänglighetsanpassade och möjligheten att delta på olika sociala aktiviteter tillsammans med sina grannar. Dessutom byggs ett nytt seniorhus med 73 lägenheter några kvarter därifrån.

- I vårt område Smyckeparken bor många äldre personer som gärna vill bo kvar länge, trots behov av bättre tillgänglighet. Det ville vi möjliggöra, säger Markus Andreasson, förvaltare på Stena Fastigheter.

Att omvandla lägenheter till trygghetsboende ger de som är 70 år eller äldre möjlighet att bo kvar i sin bostad, men med större gemenskap och ökad trygghet. I praktiken innebär det att Stena Fastigheter anpassar hyresgästernas lägenheter och trapphusen. I trygghetspaketet som installeras i varje lägenhet ingår elektroniskt tittöga, spisvakt och hjälpmedel i badrum som stödhandtag eller handledare. Fastigheternas entréer och de gemensamma ytorna anpassas så de uppfyller tillgänglighetskraven för trygghetsboende. De innebär bland annat automatiska dörröppnare och sittplatser för pauser. Stena Fastigheter har beviljats kommunala subventioner för 100 stycken trygghetsboenden i Smyckeparken, vilket innebär att anpassningarna inte påverkar hyresgästens hyra.

När vi bygger nytt tänker vi långsiktigt och hållbart. Vi vill att de som bor i området idag ska vilja stanna kvar, och att de som ska flytta in ska trivas här.

Ann-Catrin Dryselius, fastighetschef Stena Fastigheter Ann-Catrin Dryselius, fastighetschef Stena Fastigheter

I ett trygghetsboende finns det också gemensamma utrymmen för samvaro, hobby och rekreation och en trygghetsvärd som stöd till att skapa en vi-känsla. Trygghetsvärden är anställd av Stena Fastigheter och kommer att tillsammans med hyresgästerna hitta på olika aktiviteter. Aktiviteterna utgår från hyresgästernas intressen och vad de vill göra. Det kan handla om föreläsningar, träning, fika och spela kort.

- Vi vet hur viktig den sociala delen är för människor, speciellt för äldre som är ensamma i större utsträckning. Här finns redan en fin gemenskap och flera pågående aktiviteter som vi vill bygga vidare på. Det ska vara enkelt att delta och umgås med sina grannar, säger Markus Andreasson.

När Stena Fastigheter undersökte intresset för trygghetsboende bland de boende var det mycket stort. 100 hyresgäster anmälde sig direkt. Under hösten startade de gemensamma aktiviteterna, anpassade enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.Med anledning av att de boende är i riskgruppen för coronaviruset kommer arbetet med anpassningarna i huset och arbetet i lägenheterna att starta då detta är lämpligt

- Våra hyresgäster är väldigt glada över möjlighet att få ett trygghetsboende och vill att vi startar arbetena så snabbt vi bara kan. Det känns fantastisk att det har mottagits så positivt, säger Markus Andreasson.

Samtidigt bygger Stena Fastigheter ett nytt seniorboende och ett äldreboende några kvarter längre bort, på Smaragdgatan. Seniorhuset har planerats tillsammans med föreningen ADA Seniorhus och kommer också att uppfylla kraven för att bli ett trygghetsboende. Uthyrningen startade i början på juli och inflyttning beräknas ske i september 2021, vilket ger framtida hyresgäster god tid på sig att säga upp gamla kontrakt och planera sin flytt. Lägenheterna finns publicerade på HomeQ och är öppna för ansökan.

- Efter att vi märkte attraktionen till trygghetsboende undersökte vi möjligheterna att även innefatta vårt nya seniorhus i begreppet. Vi vet att många av våra hyresgäster på Briljant- och Smaragdgatan gärna vill bo kvar i området när de blir äldre. Nu finns möjligheten att stanna bland vänner, barn och barnbarn länge, säger Ann-Catrin Dryselius, fastighetschef på Stena Fastigheter.

Seniorhuset är byggt med det sociala i åtanke. Här har de boende stor möjlighet att skapa nya vänner som vill umgås och dela vardagen med små fikastunder eller kanske en promenad. Det finns en öppen gård och stora, välutrustade gemensamhetsutrymmen för att hyresgästerna enkelt ska kunna umgås och må bra tillsammans.

- När vi bygger nytt tänker vi långsiktigt och hållbart. Vi vill att de som bor i området idag ska vilja stanna kvar, och att de som ska flytta in ska trivas här, fortsätter Ann-Catrin Dryselius.