Stena Fastigheter förstärker sitt sociala hållbarhetsarbete i Malmö med två nya relationsförvaltare

Det blir en stark duo med Bledar Zuta, idag utvecklingsledaren för Communitys that Care (CTC) i Malmö stad samt Jacob Wisén, tidigare innovations- och processledare på Research Institute of Sweden (RISE), som tillsammans kommer driva Stena Fastigheters relationsförvaltningsarbete i Malmö, Lund, Lomma och Landskrona.

Stena Fastigheter har arbetat med social hållbarhet i mer än 20 år – ett arbetssätt man kallar Relationsförvaltning. Nu växlar företaget upp sitt arbete och anställer två nya relationsförvaltare på Malmöbolaget. Målet med relationsförvaltningen är att skapa kvarter där människor ska trivas, känna sig trygga och vill bo kvar länge.

– Det var glädjande nog många mycket kompetenta sökande till tjänsten som relationsförvaltare, vilket visar att det finns ett stort engagemang för social hållbarhet i dessa tuffa tider. Valet föll till slut på två killar med olika bakgrund och erfarenhet. Ett team jag tror kommer lyfta vårt arbete ytterligare, säger Carin Daal, chef för kommunikation och social hållbarhet på Stena Fastigheter Malmö.

Med Bledar Zuta, idag utvecklingsledare för CTC på grundskoleförvaltningen i Malmö stad får Stena Fastigheter inte bara in en stark kompetens kring lokal utveckling utan också en viktig koppling till de egna kvarteren och vad arbetet med relationsförvaltning kan innebära för de boende. Bledar är nämligen uppvuxen i ett av Stena Fastigheters kvarter på Hermodsdal och på ett sätt själva anledningen till företagets relationsförvaltningsarbete då han som tonåring fångades upp av en av förvaltarna och bl a kom att sommarjobba hos Stena Fastigheter.

– Jag är stolt över att ha arbetat med Stena Fastigheter sedan jag var 16 år gammal, vilket har gett mig en stark förståelse för bolagets värderingar och vision. Att få möjlighet att fortsätta min karriär inom Stena Fastigheter som relationsförvaltare är en dröm som går i uppfyllelse för mig, säger Bledar Zuta.

Bledar är statsvetare och har under åren fått flera fina utmärkelser. 2016 belönades han med Malmö stads jämställdhetspris och han blev även finalist i Årets förebild 2019 för Diversity index award 2019.

Nationalekonomen Jacob Wisén har en mer nationell och internationell överblick på samhällsutveckling och forskning med sin bakgrund från Research Institute of Sweden (RISE). Jacob har bl a varit med och tagit fram nya sätt att mäta olika dimensioner av livskvalitet för kommuner runt om i Sverige för att ge bättre möjlighet för beslutsfattare att förstå, och styra mot social hållbarhet. Han har även stött olika samverkansinitiativ mellan privata, offentliga och civilsamhällesaktörer för att arbeta mot gemensamma, långsiktiga mål.

– I mitt arbete som relationsförvaltare på Stena Fastigheter ser jag fram emot att få chansen att knyta ihop mina teoretiska kunskaper med praktiken i daglig områdesutveckling. Det ska också bli kul att få bygga vidare på lärdomar från olika samverkansinitiativ i Sverige och omvärlden i Stena Fastigheters fortsatta arbete med och i min hemstad Malmö, avslutar Jacob Wisén.

Stena Fastigheters arbete med relationsförvaltning utgår alltid från platsens förutsättningar, behov och utmaningar - allt i samarbete med hyresgäster, kommun, skolor, ideella organisationer, myndigheter, föreningar och lokala eldsjälar. Arbetet utgår från FN:s globala hållbarhetsmål och har brutits ned till fyra fokusområden: trygghet, arbete, skola och fritid. Rent konkret kan det handla om allt från att förbättra den fysiska boendemiljön till att skapa roliga eller utvecklande aktiviteter i kvarteren samt arbete för att stärka frågan kring demokrati eller olika former av arbetsmarknadsinsatser.