Satsning på ökad hälsa bland barn och unga

Stena Fastigheter satsar på att inspirera barnfamiljer i Ekebo, Upplands Väsby och Fisksätra i Nacka till ett mer aktivt liv. Rekryteringen av deltagarfamiljerna har gått via skolor i områdena.

Vår moderna livsstil med ökad skärmtid, förändrade matvanor och brist på vardagsmotion gör att Generation Sitt, barn som växer upp idag, inte bara riskerar en sämre hälsa utan även att dö en för tidig död. Nu är det dags att fler agerar och tar ansvar så att alla barn kan leva ett friskt och långt liv,

, säger Sarah Pettersson, relationsförvaltare på Stena Fastigheter , säger Sarah Pettersson, relationsförvaltare på Stena Fastigheter

Upplägget är att erbjuda kostnadsfria aktiviteter för familjer där ett av barnen är 8-10 år två gånger per vecka under ett års tid.

- Vi vill att de boende ska trivas i sitt närområde och då är det viktigt att det finns saker att göra på fritiden. Att arbeta med fokus på familjer är extra roligt, då det är en satsning på framtida generationer, fortsätter Sarah.

Aktiviteterna som erbjuds varierar men kan t.ex. vara fotboll, basket, orientering, innebandy, friluftsaktiviteter och skridskoåkning. Efter avslutad vardagsaktivitet serveras en måltid i en närliggande lokal för att främja goda och hälsosamma matvanor. Det kostar inget att delta och hela familjen får vara med.

Sverige är både ett av världens mest stillasittande länder samtidigt som vi är ett av de som motionerar mest. Detta har lett till att klyftorna mellan de som är fysiskt aktiva och de som är inaktiva har blivit allt större. En Frisk Generation, som arbetar med att förbättra barn och ungdomars hälsa, vill nu tillsammans med kommunerna och Stena Fastigheter ändra på detta.

Efter ett års tid har familjerna fått prova ett stort utbud av roliga aktiviteter och blir, om de vill, hjälpta att komma i kontakt med en förening som de fattat tycke för.

Onsdagen den 12 december besökte Prins Daniel deltagarna i vår satsning att aktivera barnfamiljer i Fisksätra, Nacka.