Renoveringen

På Briljantgatan och Smaragdagatan i Göteborg

Med start 2017 och fram till 2022 kommer 501 lägenheter på Briljant- och Smaragdgatan att genomgå en varsam modernisering vilket bland annat innebär att stammar byts, badrummen renoveras, ventilationssystem förbättras och köken utrustas med köksfläkt.

Utvecklingen av området är en resa som vi gör tillsammans med alla som bor här för att hitta den bästa lösningen, för både hyresgästerna och fastigheterna. Genom dialog med er som bor här har vi fått in över 500 synpunkter kring hur vi kan utveckla området på bästa sätt. 

Åtgärder vi måste genomföra och som omfattar alla

Husen på Briljant- och Smaragdgatan byggdes under 60-talet. Alla hus åldras och behöver på sikt genomgå större eller mindre renoveringar. Våra tekniska undersökningar visar att stammarna och därmed badrummen behöver renoveras, vi behöver måla om fasaderna och göra vissa energiåtgärder.

Badrummet renoveras helt med bland annat nya ytskikt, nytt porslin och fönster. Vi genomför åtgärder för att skapa bättre ventilation och inomhusklimat. Bland annat blir det ny tilluft till lägenheterna och en ny fläktkåpa i köket. Vi byter fönstren i vardagsrummet och monterar nya fronter på balkongerna. Elen uppgraderas till lägenheten och ni får ett nytt säkringsskåp med automatsäkringar.

Tillval 

Vi vill gärna erbjuda tillval för kök och badrum. Det handlar bland annat om nya köksluckor, hel kyl och frys, eller ett helt nytt kök. Du kommer också att kunna göra tillval till badrummet i form av bland annat kommod, golvvärme och handdukstork. Vi ser över möjligheter till inglasning av balkongerna.

När det blir dags för dig att göra tillval kommer du bli kontaktad av oss. 

Området och trapphusen

För att möta många hyresgästers önskan om ökad trygghet kommer vi att sätta in säkerhetsdörrar, postboxar och ett elektroniskt passersystem. Ni kommer i samband med det också att få en porttelefon. Samtidigt målar vi om i trapphusen och byter ut era förrådsdörrar till ståldörrar. För att öka tryggheten i området ytterligare kommer vi att byta ut samtliga belysningsarmaturer på fasad och stolpar och längre fram komplettera med fler belysningsarmaturer. Fasaderna kommer att tvättas och målas.

Nya hyran

Stena Fastigheter och Hyresgästföreningen har tillsammans kommit fram till hur hyrorna ska sättas när renoveringen på Briljantgatan och Smaragdgatan är klar. Den nya hyran kommer att fasas in under några år innan du betalar den nya hyran fullt ut. Detta för att ni hyresgäster ska få en mjukare övergång till en ny hyresnivå. Infasningen beror på när i tiden du får ditt nya badrum färdigställt. Den höjning som du får kommer att bli max 300 kr/månad och år, fram tills den nya hyresnivån är uppnådd. Vi kommer att informera varje lägenhet om infasningen individuellt. Alla hyresgäster får en fri månadshyra efter att stamrenoveringen är genomförd.

Fullständig hyresrabatt

Stena Fastigheter har ansökt om medel från Boverket och beviljats drygt 56 miljoner kronor. Dessa medel är direkt ämnade för att hyresgästerna under de sju närmsta åren efter moderniseringen i deras lägenhet ska slippa betala den hyreshöjning som en standardförbättring annars skulle innebära, dvs de får en hyresrabatt. Hyresrabatten omfattar alla hyresgäster på Briljantgatan och Smaragdgatan med förstahandskontrakt inflyttade innan 2018-10-01.