Tynnered

Tynnered är beläget i Västra Frölunda, här har du nära till havet, grönområden och härliga cykel- och vandringsvägar samt goda kommunikationerna in till centrum.

 

Våra fastigheter i Tynnered

Tynnered i siffror

  • 3

    Kvarter

  • 1579

    Lägenheter

  • 11

    Lokaler

Natur och fritid

I Tynnered har du nära till både natur och hav. Det tar endast tio minuter att cykla till närmsta badplats, och naturen finns runt hörnet. I Smyckeparken finns ett nybyggt utegym och aktivitetsyta. På Briljant- och Smaragdgatan finns fotbollsplan och flera lekplatser för barn. I närheten ligger även Vättnedalskolan som har en stor fotbollsplan. Inte långt bort finner du Välens naturreservat med stor artrikedom för fåglar. Här är vackert att promenera runt och titta. I närheten ligger även Välens idrottsplats, som också ligger i anslutning till golfbana.

På gångavstånd ligger det nyupprustade Opaltorget.

Skola och förskola

Precis intill området Briljant- och Smaragdgatan ligger Vättnedalsskolan, med åk F – 6. Även Ängåsskolan har verksamhet för elever F – 6. För de äldre eleverna finns Frejaskolan med F – 9. Frejaskolan har även grundsärskola för åk 1-9. I närheten av Briljant- och Smaragdgatan ligger friskolan Drakbergsskolan. Du har också flertalet förskolor i området, både kommunala och privata. Under 2023 kompletterar vi med en förskola på Smaragdgatan.

I Tynnered samverkar vi med Göteborgs Stad, Räddningsmissionen och Önnereds HK med flera olika projekt under paraplyet Skolan som arena. Alla syftar till att ge barn och unga en god skolgång, framtidstro och meningsfull fritid. Läs mer här >

Vardagsservice, butiker och lite till

En hållplats bort med spårvagn ligger Frölunda Torg, ett av Göteborgs största köpcentrum. Där hittar du allt du kan tänka dig i form av service; bank, matbutik, apotek, shopping, saluhall, frisör och vårdcentral. Intill Smyckeparken finns ICA Supermarket. På Opaltorget hittar du en välsorterad Hemköp. 

I närområdet finns flertalet pizzerior, bland annat prisbelönta Sannegårdens Pizzeria. Vill du äta extra gott cyklar du till anrika Jungman Janssons på mindre än 10 minuter.

Resa till och från hemmet

Närmsta hållplats för kollektivtrafik är Smaragdgatan och Briljantgatan.  Här går spårvagn 1 och 7, som tar dig till centrum via Frölunda Torg. Härifrån är det enkelt att byta till buss eller spårvagn mot havet, centrum eller Mölndal och Mölnlycke.

I området finns tillståndsparkering, vilket betyder att du inte har en fast plats, utan får stå på alla parkeringen som tillhör området.

Cykel- och gångvägar är väl utbyggda in mot stan och ner mot Näset och havet.

 

 

 

 

 

Hållbara tillsammans

Vi arbetar för att hela kvarteret som du bor i ska vara tryggt, trevligt och klimatsmart på alla sätt och vis. Vi vill göra det lätt för dig att leva hållbart. Utnyttja det som finns; sortera ditt avfall ordentligt, dela saker med dina grannar, välj gärna cykel eller buss istället för bil när det är möjligt. Hållbarhet är en stor fråga och vi behöver alla göra det vi kan, tillsammans.

Modernisering av lägenheter

Alla 501 lägenheter på Briljant- och Smaragdgatan att genomgå en varsam modernisering vilket bland annat innebär att stammar byts, badrummen renoveras, ventilationssystem förbättras och köken utrustas med köksfläkt.

Trygghetsboenden

I Smyckeparken omvandlar vi 100 lägenheter till Trygghetsboenden. En satsning för de äldre i vårt område, som vill bo kvar länge. Lägenheterna förbereds så att människor känner sig trygga och trivs i de områden där de bor. En av Stena Fastigheter anställd Trygghetsvärd finns i området för att skapa gemenskap mellan grannarna och vara behjälplig till de om bor i Trygghetsboende.  

Belysning för trygg utomhusmiljö

Flera insatser har gjorts på Briljant- och Smaragdgatan för att bidra till en tryggare utomhusmiljö och gemensamma utrymmen. All belysning på fasader och stolpar har bytts ut och ytterligare 90 nya belysningspunkter har satts upp. Även inne i trapphusen har belysningen setts över. Entré- och förrådsdörrar har bytts ut och ersatts av säkerhetsdörrar och ståldörrar. I Smyckeparken har entrésystem setts över och trevliga uterum har skapats, bland annat ett utegym. 

Nya bostäder

Som en av Sveriges största fastighetsägare agerar Stena Fastigheter långsiktigt och adderar nya bostäder och arbetsplatser till sina kvarter där det är möjligt. I Tynnered har vi byggt ett äldreboende, ett hyreshus med 73 lägenheter för seniorer samt en förskola.

Kort historia

Fastigheterna i Tynnered byggdes mellan 1965 - 1967, under de så kallade rekordåren då 1,4 miljoner nya bostäder byggdes i Sverige. Man byggde med andra, nya material, på andra lägen och för andra boendekategorier än tidigare. I det bostadspolitiska programmet var regeringens ambition att man skulle bygga bort bostadsbristen med 100 000 lägenheter per år, i tio år, mellan 1965-1975. Detta kallades Miljonprogrammet.

Celander Forser Lindgren arkitektkontor står bakom husen på Briljant- och Smaragdgatan

Briljant- och Smaragdgatan består av 15 hus som ligger i två rader och ramar in ett stort gårdsområde med gångvägar, gräsmattor, lekplatser och tvättstugor. Huskropparna varierar i storlek och placering och placering är anpassade till den kuperade terrängen. I stort sett alla lägenheter vetter mot natur eller naturlik plantering. Man byggde husen med prefabricerade betongstommar och fasadelement, vilket var typiskt för den tidens strävan att rationalisera byggandet och positiva syn på nya material. Med tog tillvara på betongens möjligheter till mönster- och skuggverkan. På håll upplevs husen ljusa, men på nära håll upptäcker man den unika mönstringen i relief. Bostadshusen är i sin helhet välbevarade sedan uppförandet om än märkta av ålder och slitage.