Trikåfabriken

Med varsam hand har den gamla Trikåfabriken (anno tidigt 1900-tal) på Möllevången i Malmö omvandlats till hållbara kontorslokaler med själ och hjärta. Här tillverkades under många år trikåunderkläder för damer men idag är det en aktiv mötesplats för kreativa företagare som vill bidra till att utveckla Möllan och staden.

Hållbara kontor med själ och hjärta 

Den historiska miljön präglar än idag vardagen för våra hyresgäster på allra bästa sätt. Med vackra attribut, materialval och design tillför Trikåfabriken lite historisk magi och är en inspirerande bas till dagens arbetsliv. Här sitter: filmproduktionsbolaget Anagram, Biljard & Shuffle, dansstudion Cubabaila, content- och produktionsbyrån Edisen Sweden, arkitektbyrån FOJAB, Glasmästarn, Horisont Arkitekter, innovationsbolaget Hövding, Kira förlag, kommunikations- och webbyrån Konovalenko, galleri Signal, restaurang Grand Mat och Öl, modellagenturen MIKAs Stockholm, Nitrat Film, VC-bolaget Pale Blue Dot, musikappföretaget Sonemic, frilanskollektivet Svarta Lådan, digitalbyrån Talkative och fotograf Ursula Striner.

När vi inledde renoveringsprocessen var det viktigt att behålla husets karaktär och själ. Planlösningarna i huset utgick från byggnaden och vi har återbrukat det material vi kunnat. Genom att ta vara på så mycket som möjligt har vi bevarar husets unika kulturarv samtidigt som vi skapat något nytt. Med en genomtänkt renoveringsprocess har en gammal fastighet blivit en modern, hållbar arbetsplats med smart teknologi och flexibla lösningar.

Renoverad med återbruk i fokus

Tidig i processens upprättades en så kallad miljöplan i samverkan mellan oss på Stena Fastigheter och entreprenören, som fungerade som en ryggrad i projektet. Här fastställde vi flera aspekter avseende återbruksinventering, rivning, styrning av farligt avfall, mängdavfall och transporter mm, så att vi efter bästa förmåga kunde göra en hållbar renovering genom hela vägen. 

Ett ombyggnadsprojekt som klimatberäknats

Trikåfabriken är ett av Sveriges första ombyggnationsprojekt som klimatberäknats. För att säkerställa långsiktigt hållbar miljö- och klimatnytta har byggnaden certifierats enligt standarden Miljöbyggnad i Drift nivå Guld.

Trikåfabriken har länge huserat många kreativa aktörer. När det var dags att göra en större upprustning av fastigheten var målet att både behålla husets karaktär och själ men också att hålla fast i profilen på hyresgästerna. Mixen av hyresgäster som flyttat hit är ett kvitto på att vårt koncept har fungerat.

Unni Sollbe, vd Stena Fastigheter Malmö
 Ensar Gigovic

Ensar Gigovic

Kommersiell uthyrare

+46 (0)10-167 54 12