Fotbollsmatte ska göra lärandet mer lustfyllt

Idag släpper Samhällsmatchen och Stena Fastigheter matteboken Fotbollsmatte. Genom att föra samman matematik och fotboll hoppas man kunna göra lärandet lite mer lustfyllt för landets fjärdeklassare – som kanske kämpar lite extra med matematiken. Läromedlet är framtaget tillsammans med Stena Fastigheter och samtliga tal baseras på den svenska läroplanen.

– Vi tror helt enkelt att lärandet kan bli lite roligare om eleverna får räkna på hur många mål Rodic gör på en halvlek om han gör mål i var nionde minut. Speciellt när det sker i ett derby, säger Abel Abraham, CSR-ansvarig för Hammarby Fotboll och Samhällsmatchen. 

Mattetal från den svenska läroplanen med en fotbollstvist
Fotbollsmatte bygger på mattetal från läroplanen men talen och uppgifterna är tillspetsade med fotbollsrelaterade ingredienser där Hammarby Fotbolls dam- och herrspelare är inblandade i uppgifterna. Matteboken innehåller även ”rörelsematte” där uppgifterna bygger på att barnen går ut på fotbollsplanen eller skolgården och löser matematikuppgifter som innefattar fysisk aktivitet.

– Jag tror att Fotbollsmatte kan locka föräldrar till att engagera sig lite mer i sitt barns lärande. Speciellt föräldrar som håller på Hammarby. Syftet med Fotbollsmatte är helt enkelt att göra matematiken lite roligare för både föräldrar och barn och på så vis fånga upp de om kanske kämpar med lite extra med matematik, säger Abel Abraham.

Ett förebyggande arbete för ökad sysselsättning
Samhällsmatchen tar utgångspunkt i tre av FN:s 17 globala hållbarhetsmål och initiativet Fotbollsmatte är ytterligare ett viktigt steg inom området sysselsättning.

Om Fotbollsmatte
Fotbollsmatte innehåller 26 frågor och fyra rörelsematte-tal. Talen är inspirerade från matematikportalen.se som baseras på den svenska läroplanen för årskurs fyra. Matteboken är kostnadsfri för skolor, organisationer, föreningar samt privatpersoner och går att ladda ner på www.samhallsmatchen.se eller här

För ytterligare information, vänligen kontakta
Sarah Pettersson, relationsförvaltare, Stena Fastigheter
0752 41 55 97 eller sarah.pettersson@stena.com

Abel Abraham, CSR-ansvarig för Hammarby Fotboll och Samhällsmatchen
0704 42 9819 eller abel.abraham@hammarbyfotboll.se